Skottdrama i Sollefteå

Ensam pistolman jagas av polis – tre män intagna till förhör

NYHETER

Den pensionerade lokalpolitikern sköts i halsen inför ögonen på sin fru.

Pistolmannen tog sig in när kvinnan gick ut för att hämta tidningen i morse.

Gärningsmannen har spårats in till centrala Sollefteå men ingen misstänkt är gripen.

Flera polisstyrkor jagade gärningsmannen på onsdagen.

Polisen fick larm om skottlossningen i villaområdet i Rödsta i Sollefteå vid 6.50 på onsdagsmorgonen.

Då hade en maskerad pistolman tagit sig in hos ett par i 60-årsåldern och skjutit mot den äldre mannen, som träffades i halsen.

Hans hustru hotades och chockades svårt.

Enligt vittnen hade gärningsmannen smugit sig in i villan när hustrun gick ut för att hämta tidningen och befann sig i huset när hon kom tillbaka.

Efter skottlossningen försvann han och kvinnan rusade ut till grannen för att skaffa hjälp.

Pistolman

Ett 40-tal poliser har under dagen sökt efter pistolmannen och ett misstänkt vapen har hittats.

– Det är ett kulvapen, mer kan jag inte säga. Det hittades utomhus och är beslagtaget och ska nu genomgå teknisk undersöking, säger Åsa Grip, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Paret som attackerades har förhörts och kunnat berätta vad som hände.

– Mannen skadades inte värre än att han kunde gå till ambulansen själv och har av allt att döma inte drabbats av allvarligare skador. Vi har kunnat höra honom och hans hustru, men vi kan av utredningstekniska skäl inte berätta vad de sagt, säger Åsa Grip.

Förtroendevald politiker

Skottdramat orsakade stort pådrag under hela förmiddagen. Som mest har ett 40-tal poliser inklusive hundpatruller och en helikopter deltagit i jakten.

Vad som fått en maskerad pistolman att ta sig in och överfalla paret i villan är just nu ett mysterium.

60-åringen har ett förflutet som förtroendevald på lokal nivå i ett av de stora riksdagspartierna och har enligt polisen ett fläckfritt förflutet.

– Vi vet inte vad som kan ha utlöst detta. Det finns ingen känd hotbild och vi kan inte se något samband med hans politiska uppdrag, säger Åsa Grip. 

Under dagen har minst tre män hämtats in till förhör hos polisen.

– De har hörts upplysningsvis, men ingen är gripen eller delgiven misstanke om brott.

Hundpatruller

Den skottskadade mannen fördes till Sollefteå sjukhus.

Polisen omringade först villan där mannen sköts. Man befarade att gärningsmannen var kvar i huset. En lokal insatsstyrka gick in men hittade ingen misstänkt.

– Vi har haft fyra hundpatruller på plats. De hittade spår som ledde ner från villan mot Ångermanälven. Jag kan inte säga vilken typ av spår det var, men de följde älven i sydostlig riktning till fästet på Ångermannabron.

– Där försvann spåret en stund på en gångväg, men en hund fick upp vittring igen och då ledde spåret från bron in till centrum.

Efterlyst

Skottdramat rubriceras som försök till mord.

Polisen har utlyst zonlarm efter en misstänkt gärningsman med signalementet 185–190 cm lång, och är klädd i en svart ribbstickad luva samt mörka kläder.

FAKTA

Polisens tipstelefon:

Enligt ett pressmeddelande från polisen tar man gärna emot tips, iakttagelser och annat som kan sättas i samband med händelsen på telefon: 060-18 65 82 och 060-18 64 46.