Nytt gruvras i Kiruna

Mindre ras – ingen skadad

NYHETER

Ett nytt ras inträffade på onsdagen i Kirunagruvan.

Raset inträffade cirka en kilometer från platsen där en 21-årig man omkom i lördags, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Onsdagens ras var dock mindre än det i helgen och ingen skadades.

– I det här fallet var det vad bergmekanikerna kallar en ”knäppning”, att belastningen i berget förändras. I lördags var det en skruvrörelse som orsakade en stötvåg, säger Anders Lindberg, informatör vid LKAB.

Orsakade tryckförändring

På den lokala skalan för seismiska händelser som LKAB använder låg onsdagens ”knäppning” på 0,6, jämfört med 2,1 i lördags.

– ”Knäppningen” orsakade en tryckförändring som gjorde att det lossnade sten från sidan av tunneln. Just när det hände kom en tankbil, körd av en entreprenör som anlitas av LKAB. Han hann upptäcka att det dammade till och att det kom småsten, så han svängde åt sidan. Men bilen träffades på tanken och lyktorna, men han kunde köra vidare, säger Anders Lindberg.

Området besiktigas

– Just nu pågår det besiktning och skrotning av det här området, och beslut kommer att fattas om hur man ska komplettera och förstärka där det släppt sten, säger han.

– Våra bergmekaniker besiktar alla närliggande områden, och de har inte sett att det lossnat sten någon annanstans.

Det nya raset inträffade på en transportväg nere i gruvan och påverkar inte produktionen.

Inget samband

Något direkt samband mellan raset i lördags och onsdagens ras finns inte, enligt vad LKAB nu kan bedöma.

– Att det sker seismiska händelser är vi inte förvånade över. Det vet vi händer när man bryter malm och att det sker hela tiden, säger Anders Lindberg.

– Det är förhållandevis sällan de märks över huvud taget, och ännu mera sällan att de orsakar att det lossnar sten som i de här fallen, säger han.

Men nu har det varit två händelser på fem dagar. Är det ovanligt tätt?

– Händelserna uppstår ju slumpvis. Vi ser inget samband och att det skulle vara en ny tendens på gång. Våra bergmekaniker tittar självfallet på det, säger Anders Lindberg.

TT