Jätteräd mot maffian

Polis slog till mot två stora brottssyndikat i Operation Gamla Bron – över 90 gripna från Palermo till New York

Foto: polisen
POLISENS SPANINGSBILDER. Maffiabossarna Frank Cali, Pete Inzelrillo och Santo Zito under ett möte. Enligt polisen ville bossarna i Cosa Nostra i Italien stärka banden med USA och gangsterfamiljen Inzerillo, som flydde i samband med maffiakriget på Sicilien. Målet var att återta kontrollen över narkotikahandeln som framgångsrikt tagits över av 'ndrangheta i södra Italien.
NYHETER

Bland de gripna finns ledaren för den ökända Gambinofamiljen i New York.

De kontrollerar bland annat narkotikatrafiken på bägge sidor Atlanten.

Nu tror polisen att man bland annat kan lösa en rad mord – vissa mer än 20 år gamla.

Foto: polisen
BROTTSGALLERI. Samtliga tillhör Cosa Nostra och greps under OperationGamla Bron. Från vänster till höger, uppifrån: Brunettini Giuseppe, Sergio Corallo, Antonino Chiappara, Filippo Casamento, Giovanni Simone, Nicola Di Salvo, Melchiorre Guglielmini, Tommaso Lo Presti, Gaetano Savoca, Vincenzo Savoca, Giovanni Lo Verde, Giovanni Inzerillo, Salvatore Emanuele Di Maggio, Frank Cali och Dominique Cefalu.

Nattens räd mot några av världens mest ökända brottslingar är polisens senaste framgångsrika tillslag mot maffian.

Bara i New York greps ett 60-tal personer i en rad blixträder under det polisen på bägge sidor Atlanten kallar Operation Gamla Bron, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Gambinobossen gripen

Bland de som nu skakar galler i väntan på rättegång finns John "Jackie the nose" D'Amico, utpekad som högsta ledare och för Gambinofamijen. Dessutom Domenico Cefalu och Frank Cali, enligt polisen huvudmän i kontakterna mellan Cosa Nostra på Sicilien och USA.

I Italien, främst Palermo, greps ett 30-tal kända gangsters.

Vid en presskonferens i Rom visade polisen bland annat övervakningsbilder från möten mellan maffiabossar utomlands. Enilgt polisen handlade mötena om att förebereda återkomsten för familjen Inzerillo, som flydde från Sicilien i samband med det senaste gangsterkriget.

Lo Piccolo

– Samtliga misstänkta har kopplingar antingen till till Salvatore Lo Piccolo, maffiabossen som greps på Sicilien i november förra året, eller till den ökända Gambinofamiljen i New York, sa italiens inrikesminister i ett uttalande.

Lo Piccolo sas vilja ha tillbaka Inzerillo för att stärka banden med USA genom gemensamma affärer som penningtvätt och narkotikahandel, två områden där det konkurrerande kriminella 'ndrangheta-syndikatet är mycket framgånsrika.

Långt åtal väntar

I det 170 sidor långa åtal som väntar de gripna i USA finns en uppräkning av brott som sträcker sig decennier bakåt, till den tid då Paul Castellano styrde Gambinofamiljen med järnhand. Han mördades 1985.

Det handlar om allt från mord tll förskringring av fackföreningspengar, stöld, bedrägeri,utpressning, ocker och illegalt spel.

– Nu kommer vi att kunna avsluta utredningar om brott i det förflutna, sa riksåklagaren Benton Campbell i New York.

– Idag kräver vi rättvisa för de män och deras familjer som drabbades och gör klart att dessa offer inte är glömda.

– Organiserad brottslighet finns fortfarande i New York. Vi vill tro att det hör till det förflutna. Men så är inte fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM