Massakerhot stängde skola i Sala

Rektorn: Vi tar hoten på största allvar

NYHETER

Minst tio elever ska dödas på gymnasieskolan i Sala.

Det hotet framfördes skriftligt i onsdags.

Dagen därpå kom nästa hot, denna gång via mejl.

På fredagen beslutade rektor Björn Axelsson att ställa in undervisningen på fredagen.

– Orsaken är att det inte finns något utrymme i hjärnorna för någon undervisning. Nu går alla bara omkring och tänker på det här, sa han på eftermiddagen.

På måndag ska skolan fungera som vanligt igen – om inget oförutsett inträffar.

I skolan finns 875 gymnasieelever. Många av dem och deras föräldrar har blivit oroliga, enligt rektorn:

– Vi tar hoten på högsta allvar. Och efter det andra hotet blev det dubbelt så allvarligt.

Hotbrev i skåp

Under tiden arbetar polisen med att försökta ta reda på vem som ligger bakom hoten.

– Vi håller på med arbetet att spåra vem som har skrivit de här hotelserna. Men vi vet ännu inte vem som ligger bakom det hela, säger Börje Strömberg som är presstalesman vid polisen i Västmanland till aftonbladet.se.

Det första hotet kom i onsdags. I fem elevskåp på Kungsängsskolan i Sala påträffades hotbrev. Lapparna hade blivit instuckna i skåpen och hade alla samma budskap:

”Kära NV! Jag tänker skriva till er några söta rader. Ni har säkert hört talas om skottdrama i Finland o USA. Och ni har säkert trott att ni är säkra i lilla ksk, men inte nu längre. Jag har planerat det här för länge sen. Jag kommer att döda minst tio elever i den här skolan,jag lovar er.Och sen ska jag ta livet av mig själv.”

Hotmejl

På torsdagen kom nästa hot. Denna gång kom det via mejl, adresserat till skolan.

– Där skrev man att hotet skulle verkställas, säger Börje Strömberg.

Det är oklart om breven som hittades i skåpen hade lämnats slumpvis.

– Vi vet inte om hotet riktades just mot de elever som tog emot hotbreven. Det stod ju endast att tio elever skulle dödas, ingen var nämnd vid namn.

Det är också oklart om samma person ligger bakom såväl hotbrev som hotmejl.

– Nu försöker vi spåra mejlet men det är inte så lätt. Man måste kunna visa vem som satt vid den datorn som det skickades från och det är över 800 elever på skolan så det går inte så snabbt.

Lektionerna på skolan har varit inställda under fredagen, rapporterar SVT Tvärsnytt.

Vanligare med hot

Enligt Börje Strömberg börjar hot på skolor bli något av vardagsmat för polisen.

– Problemet är hot har blivit så vanligt idag. Elever skickar hotfulla sms och hotar varandra via olika sajter på internet. Där är det lätt att slänga ur sig "jag ska döda dig”.

Börje Strömberg berättar att det tidigare har förekommit hot på en annan skola i Sala före jul. Det är oklart vem som låg bakom de hoten.

Tror ni att det finns ett samband mellan händelserna?

– Nej, för formuleringen var inte likadan. Det går inte att utesluta, men vi tror inte att hoten på de två skolorna har något samband med varandra.

På hur stort allvar tar ni hoten på Kungsängsskolan?

– Vi tar det här på mycket stort allvar. Även om vi tror att det inte kommar att hända något så kan vi inte negligera det. Vi måste utreda det här så mycket vi kan. Vi pratar med personal, lärare, elever, skolkurator och skolsköterska för att försöka se om man kan komma fram till någon elev som kan ha uppträtt konstigt på något vis.

Enligt Börje Strömberg är många chockade över hoten mot eleverna på Kungsängsskolan.

– Det är klart att folk blir upprörda när något sådant händer. Och eleverna som har fått de här lapparna har så klart reagerat på det. Det är lätt att säga ”det är väl inte så farligt” men om man får en sådan där lapp så känns det farligt. Och vi utgår från att det är på allvar.

Börje Strömberg uppmanar allmänhet som kan ha tips om hoten mot Kungsängsskolan att höra av sig till polisen i Västmanland.

– Vi är angelägna om att få in uppgifterna.