”Han ville skrämma henne till tystnad”

I dag började rättegången mot Zenias sambo

1 av 2
Dödades i sitt hem Zenia påträffades död i en oljetank i sitt hem. Den 31-årige sambon är åtalad för mord.
NYHETER

Den 31-årige mannen ströp sin sambo med en leksak.

Därefter dumpades kroppen i en oljetank.

I dag började rättegången mot 31-åringen.

Zenia ströps till döds i sitt hem i Skåne. Hennes 31-årige sambo är åtalad för att ha dödat sin sambo och gömt hennes kropp i en oljetank.

Brottsrubriceringen är mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. 31-åringen har erkänt att han har använt våld mot sin sambo, men hävdar att han har handlat i panik under ett gräl i hemmet. Han anser inte att han har gjort sig skyldig till mord.

— Och jag inser då på något vis att jag kommer aldrig träffa mina barn igen, jag kommer aldrig att se dom igen. Jag kommer till att åka i fängelse... Det är så jävla hemskt det som jag har gjort, har 31-åringen tidigare sagt i förhör.

Slog med planka

I sin sakframställan berättade chefsåklagare Mikael Björk hur den åtalade och dennes sambo på morgonen den 19 oktober förra året hade bråkat i barnkammaren i huset. I sitt uppretade tillstånd ska mannen ha slagit henne i huvudet med en planka, innan han satte sig grensle över henne på golvet och drog åt bandet till en leksak runt hennes hals.

Därefter drog han kroppen först till badrummet, sedan till ett förråd på gården och slutligen ner i källaren, där han skruvade av luckan till oljetanken och fick ner kroppen.

Mannen ska sedan tillsammans med parets halvårige son ha gett sig ut på en lång bilfärd runt om i Skåne. Under färden kastade han bort sina tillhyggen och en del av sambons kläder och tillhörigheter.

Den exakta dödsorsaken har inte gått att fastställa. Kroppen låg i flera veckor i villans oljetank när den hittades. Under tiden fortsatte mannen att bo i deras gemensamma bostad och anmälde kvinnan försvunnen.

Passionerat och stormigt

Enligt försvarsadvokat Stig Brunnström var förhållandet mellan hans klient och Zenia både passionerat och stormigt, med flera bråk. Stig Brunnström beskriver henne som stark och krävande, medan mannen däremot led av mycket svag självkänsla.

– Han hade inget uppsåt att döda eller skada henne. Han ville skrämma henne till tystnad, sa Stig Brunnström om bråket.