Villkorlig dom för Le Pen

NYHETER

Den franske högerextreme politikern Jean-Marie Le Pen har dömts till villkorligt fängelsestraff för att han sagt att naziockupationen av Frankrike ”inte var särskilt omänsklig”.

Domen på tre månaders villkorligt fängelsestraff för den 79-årige Le Pen föll på fredagen. Domstolen fann honom skyldig till att förneka brott mot mänskligheten och överse med krigsbrott.

Uttalandena gjorde han i en intervju för en högerextrem tidskrift 2005.

Kommer att överklaga

Le Pen ska också betala 10000 euro (drygt 94000 kronor) i böter. Han var inte i rätten när domen avkunnades men hans advokat sade att sannolikheten att han överklagar är ”hundraprocentig”.

Med hjälp av den franska Vichy-regeringen deporterade Nazityskland över 70000 franska judar till dödslägren och tusentals franska civila dödades av den tyska armén, i synnerhet mot slutet av kriget.

Det är uppgifter som har ifrågasatts av Le Pen. Han har delvis frikänt den tyska armén från ansvar för en massaker där 86 människor dödades i staden Villeneuve d'Ascq 1944.

Enligt Le Pen var det ett verk av en hämndlysten löjtnant vars kamrater dödats av den franska motståndsrörelsen. I Le Pens historieskrivning var det den hemliga polisen Gestapo som ingrep för att stoppa dödandet.

Tidigare dömd för rasism

Både borgmästaren i Villeneuve d'Ascq och åklagaren Anne de Fontette hade invändningar mot den versionen. Det var som att kalla Gestapo för ”1940-talets blå baskrar”, sade de Fontette.

Le Pen, sedan 1972 ledare för Nationella fronten, har vid flera tillfällen tidigare dömts för rasism och antisemitism. 1987 beskrev han till exempel nazisternas gaskamrar som ”en detalj i historien”.

För närvarande upplever Nationella fronten svåra tider med skulder på miljontals euro. Partihögkvarteret är till salu till sedan partiet förlorat statsbidrag efter det klena resultatet i förra årets parlamentsval.

TT-AFP