Bomblarmen på oljerigg var falskt

23-årig kvinna förhördes av polis

1 av 4 | Foto: sky news
evakueras Oljeriggen Safe Scandinavia, som ligger utanför Skottland, evakuerades på söndagen efter bombhot.
NYHETER

Över 600 oljearbetare gjorde sig på söndagen beredda att evakueras från en oljeplattform på Nordsjön vid skottska Aberdeen efter ett bombhot från en 23-årig kvinna.

Det visade sig dock vara ett falskt alarm.

Samtliga 539 personer ombord började flygas iväg från plattformen vid lunchtid.

Sammanlagt deltog minst 14 helikoptrar i lufträddningen, både från brittiska RAF i Kinloss, en Sea King från norska sjöräddningen och civila helikoptrar.

Parallellt skickades bombexperter ut till plattformen ”Safe Scandinavia” i Britannia-fältet, inklusive brittiska marinens bombexperter, dykare och en grupp från specialförbandet SBS.

Kvinna till förhör

Bombhotet ska ha kommit från en kvinna och strax före klockan 16.30 bekräftade polis att man fört iland en 23-årig kvinna för förhör.

Kvinnan misstänks ha uttalat någon form av hot som utlöste det massiva säkerhetspådraget, men hotet sägs inte vara terror-relaterat. Hotet visade sig dock vara falskt.

Enligt skotsk polis utlöstes larmet av ett telefonsamtal från oljeriggen till polisen om att det kunde finnas ett misstänkt föremål ombord på Safe Scandinavia.

Det påpekades att hon inte var formellt gripen men att det skulle avgöras senare om eventuella anklagelser skulle riktas mot henne.

”Ovanlig händelse”

Enligt brittiska kustbevakningen var det 539 personer ombord på bostadsplattformen ”Safe Scandinavia” när larmet gick klockan 10.30 svensk tid.

Efter ett par timmar kom uppgifter att hotet kommit i förmiddags från en kvinna ombord på ”Safe Scandinavia”, att annan personal ombord reagerat på saker kvinnan sagt och att man sedan agerat enligt rutiner som gäller vid terrorhot.

Innan aktionen avblåstes hann helikoptrarna enligt polisen föra över 96 arbetare till en annan plattform.

aftonbladet.se/TT

ARTIKELN HANDLAR OM