Sex år för dråp på sambon

31-åring gömde Zenias kropp i oljetank

NYHETER

Inför ögonen på parets nio månader gamla bebis dödade den 31-årige mannen sin sambo och gömde henne i en oljetank.

I dag dömdes han till sex års fängelse för dråp.

Zenia Lidberg, 31, var mamma till fem barn.

Zenia Lidberg hittades död i sitt hem i skånska Teckomatorp i oktober i fjol. Hon hade en huvudskada och en snara spänd runt sin hals.

Åklagaren hävdade att hennes sambo slagit och sedan strypt henne och åtalade honom för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Men enligt rätten skedde gärningen i all hast och var inte planerad. Därför döms mannen för dråp och inte mord.

Domstolen var enig i sin bedömning och kom fram till att 31-åringen hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Han tog en medveten risk för att sambon skulle dö när han slog henne med en planka i huvudet.

Att han sedan satte en snara, i form av remmar från en leksak, runt hennes hals tyder på att han var likgiltig för effekten, meddelar domstolen.

Straffskalan för dråp sträcker sig från sex till tio år. Chefsåklagare Mikael Björk vill inte kommentera att 31-åringen nu döms till minimistraffet.

Förutom fängelse ska mannen betala kvinnans föräldrar och hennes fem barn ett skadestånd på 50 000 kronor var. Även hennes båda syskon och de båda papporna till hennes fyra äldsta barn hade yrkat på skadestånd, men får inte det.

Häftigt bråk

Det var den 19 oktober i fjol som Zenia och hennes sambo råkade i ett häftigt bråk. 31-åringen var på väg att lämna hemmet och hade packat sina väskor.

Zenia ska då ha blivit upprörd och skrikit att mannen aldrig mer skulle få träffa sina barn.

Det blev för mycket för honom.

Med en planka slog han Zenia i huvudet, spände en leksak runt hennes hals och drog ner den livlösa kroppen i källaren. Där gömde han kroppen i oljetank.

Han försökte sedan sopa undan spåren och anmälde Zenia försvunnen.

– Först tänkte jag att jag måste ringa efter hjälp, sedan att jag måste få ut henne ur huset, berättade 31-åringen i rätten.

Erkände

Tre veckor efter dådet anhölls 31-åringen och erkände vad han hade gjort.

Under slutpläderingarna i rätten menade dock hans advokat att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan dog av ett slag mot huvudet följt av strypning, som åklagaren hävdat.

Slaget kanske inte var avsett att träffa kvinnan, framhöll advokaten vid pläderingen i Lunds tingsrätt. Att den 31-årige mannen sedan drog åt en rem runt hennes hals kanske bara ledde till medvetslöshet.

Hon kan ha avlidit genom kvävning senare, då mannen lindade in henne i filtar, hävdade advokaten.

Texten uppdateras