Stortjuvens liv på flykt i Europa

”Mitt hjärta värker när jag ligger i sängen och tänker på Paris”

NYHETER

I nio år levde stortjuven Alan Golder på flykt i Europa.

Ett telefonsamtal från en vän ledde till att han greps.

– Mitt hjärta värker när jag ligger i sängen och tänker på Paris, säger Alan Golder från fängelset i USA.

Foto: AP
Alan Golder – middagstjuven.

Alan Golder, känd som ”The Dinnertime Bandit” i USA, eftersom han ofta bröt sig in hos folk när de satt och åt middag, berättar i en intervju med AP om sitt långa liv som tjuv – och om flykten till Europa.

Han utlämnades till USA från Belgien i november 2006, efter att han varit på flykt undan rättvisan i nio år. I USA åtalades Alan Golder för 40 brott, däribland olaga intrång, stöld, rån och kidnappning.

Nu riskerar han livstids fängelse.

Stal juveler

Enligt polisen bröt sig Alan Golder in hos några av de rikaste i delstaten Connecticut i USA. Vid middagstid tog han sig in genom fönster på andra våningen och stal juveler.

Han begick också stölder i affärer och i hus runt om i USA, och var med i en av världens största juveltjuvsligor, skriver AP.

Men 1978 sköts hans kompanjon byggherren Lawrence Lever till döds under ett inbrott i hans hem. Efter det började Alan Golder samarbeta med myndigheterna, och fick 15 års fängelse i en uppgörelse.

1996 benådades han. Tre månader senare började stölderna i Connecticut. Enligt myndigheternas uppskattningar stals varor för cirka en miljon dollar – 6,5 miljoner kronor.

”Jag bara stack”

I november 1997 flydde han från USA. Han flög från Chicago till Amsterdam med ett falskt polskt pass. Alan Golder säger att han tvingades fly efter att ha blivit angripen av en kumpan.

– Jag lämnade allt. Jag bara stack, säger han.

Han kom till Amsterdam med 23 000 kronor på fickan och tog in på ett hotell. Han gick ut och tog en öl, och träffade en kvinna. Det slutade med att flyttade ihop med henne.

Hon lät honom låna bilen, och med den åkte han runt i Europa. I Frankrike träffade han en annan kvinna, som han flyttade ihop med. Alan Golder reste runt i totalt tio europeiska länder, och använde enligt myndigheterna sju olika alias.

– När jag fyllde 50 var jag lyckligare än någonsin tidigare. Jag var i god form. Jag levde ett enkelt liv. Höll koll på vad jag åt, säger Alan Golder.

Telefonen avlyssnades

Men allt tog slut efter ett telefonsamtal.

Alan Golder skulle gå till frisören en dag när han plötsligt greps av polis. Efteråt förstod han att ett telefonsamtal från en vän hade avlyssnats.

Han utlämnades till Connecticut, där han nu sitter fängslad.

– Med utgångspunkt i hans historia och brottens beskaffenhet kommer vi att yrka på ett långt fängelsestraff om han döms, säger åklagare Joseph Valdes till AP.