Lars-Åke vann mot Reinfeldt

NYHETER

Cancerdrabbade Lars-Åke vann över Reinfeldt.

Nu backar regeringen från förslaget att ta försäkringspengar från sjuka.

– En underbar nyhet, jublar Lars-Åke Lidström.

hade gått 11 000 minus Lars-Åke Lidström, 54, jobbar halvtid sedan han drabbades av cancer. Med regeringens förslag hade han förlorat 11 000 kronor i månaden.

Förslaget om att ingen långtidssjukskriven skulle ha rätt till mer än 75 procent av sin sjukpenninggrundande inkomst, har retat upp Sverige från vänster till höger.

Facken har rasat.

Arbetsgivarna har rasat.

Försäkringsbolagen, som sålt sjukförsäkringar, har rasat.

Och moderata riksdagsledamöter har rasat.

I går la sig regeringen platt för kritikerna och drog tillbaka förslaget. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) tycker inte att reträtten är en prestigeförlust.

– Så här ser modern politik ut: man utformar förslag, lyssnar in kritik och anpassar sig efter det, säger han.

Många hörde av sig

I förra veckan skrev Aftonbladet om Lars-Åke Lidström, 54, som jobbar halvtid efter en svår cancersjukdom. Om regeringens förslag hade blivit verklighet hade han förlorat 11 000 kronor i månaden.

AB 6 februari

– Många har hört av sig efter artikeln i Aftonbladet. De flesta hade ingen aning om att det var så här, säger han.

Om förslaget gått igenom skulle det inneburit att regeringen ogiltigförklarade såväl fackliga som privat tecknade sjukförsäkringar. En av de hårdaste kritikerna, TCO:s ordförande Sture Nordh, är så klart nöjd.

– Det är klart att den som har allvarlig cancer inte blir friskare av att ersättningen försvinner efter ett års sjukdom. Hut går hem och det är jätteskönt, säger han.