Dags för domen mot Tito Beltran

NYHETER

Kändisar, beskyllningar och sammanbrott. Efter alla spektakulära turer i våldtäktsmålet mot operasångaren Tito Beltran är det nu dags för dom.

På tisdagen ska Ystads tingsrätt förklara om Beltran är skyldig eller oskyldig till det påstådda övergreppet 1999 på en 18-årig kvinna natten efter föreställningen Rhapsody in Rock på Svaneholms slott i Skåne.

Dramatik i rätten

Kvinnan var barnflicka åt en av de medverkande, skådespelerskan Maria Lundqvist. Tito Beltran var en annan av artisterna, som bland annat sjöng duett med Carola Häggkvist.

Rättegången i Ystad innehöll det mesta. En lång rad kända artister som vittnen, beskyllningar om lögner, tjänstefel och mened. Tito Beltran själv strödde frispråkiga svar omkring sig och undrade om målsägandebiträdet, förre justitieministern Thomas Bodström, möjligen tagit kokain. Beltran sjöng också ett smakprov ur en skämtsam nidvisa där han kallas "den kåte chilenaren".

Men till sist blev det för mycket för honom. Han drabbades av en gråtattack, sjönk ihop på golvet och fick föras till sjukhus i ambulans.

I skymundan

Mitt i alla spektakulära och massmedialt tacksamma turer kunde man lätt glömma målets andra huvudperson, den före detta barnflickan, som satt blek och spröd i rättssalen mellan Bodström och åklagaren Anna Håkansson och stod ut med att svara på personliga frågor med press och allmänhet närvarande.

Rättegången i Ystad slutade den 23 januari med att Tito Beltran släpptes fri efter att ha tillbringat både jul och nyår i häktet. Men domaren, rådman Thomas Främby, var noga med att poängtera att det inte innebar att rätten därmed tagit ställning i skuldfrågan.

FAKTA

Bakgrund: Komplott eller övergrepp?

”En komplott” sade Tito Beltran själv om anklagelsen att han skulle ha våldtagit skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka i Skåne sommaren 1999 i samband med musikturnén Rhapsody in Rock.

Barnflickan, då 18 år, erbjöds en kväll massage av Beltran. Mitt i natten gick hon till hans rum på Nötesjö Wärdshus. Hon uppger själv att hon tog av sig det mesta av sina kläder för att han skulle komma åt att massera. Så småningom ska han ha tryckt ned henne i sängen och våldtagit henne.

Beltran säger i stället att massagen övergick i ömsesidig ömhet, men att han respekterade att hon inte ville gå längre. Något samlag ska enligt honom inte ha ägt rum.

Den påstådda våldtäkten polisanmäldes först våren 2007, sedan Beltran friats i ett annat sexbrottsmål i Varbergs tingsrätt. Bakom anmälan stod den förra polisen Monica Dahlström-Lannes, som pekats ut som mycket aktiv i förundersökningen. Hon har bland annat pratat med flera av vittnena och har enligt artisten Robert Wells utgett sig för att vara åklagare.

Advokaten Pelle Svensson, som bara följt målet på avstånd, har polisanmält vittnena Dahlström-Lannes, Maria Lundqvist och Carola Häggkvist för mened. Åklagaren är anmäld för tjänstefel.

TT