Han måste plocka ner parabolen eller flytta

Dahir Mohamed Hasan riskerar att bli vräkt

Foto: Foto: BENGT KULÉN
Den eller han Dahir Mohamed Hasan vill se tv från sitt hemland Somalia och då måste han ha parabol. Nu hotas Dahir och hans familj av vräkning på grund av parabolen.
NYHETER

Hyresgästerna i Huskvarna har en vecka på sig att plocka ner sina paraboler.

Annars blir de vräkta.

I fredags fick de 16 hyresgästerna på Nygatan i Huskvarna chockbeskedet.

– Vi har bott här i tio år utan problem. Vart ska vi ta vägen, säger Dahir Mohamed Hasan som bor i området med fru och sju barn.

– När vi bott här ett tag frågade jag hyresvärden om jag fick sätta upp en parabolantenn. Jag kommer från Somalia och vill följa med i vad som händer där, säger Dahir.

Då var det okej

Han fick beskedet att det var okej – bara parabolen var ordentligt förankrad.

Men nu är hyresvärden utbytt, och parabolen måste bort.

– Jag förstår inte varför. Om jag vill fortsätta kunna titta på somalisk tv och bo kvar måste jag betala 3800 kronor så att parabolen kan monteras om och sättas på taket. Men jag har redan betalat 1800 kronor när den monterades på balkongen, säger Dahir.

– Jag accepterar inte att betala två gånger.

”En säkerhetsrisk”

Johan Fogelberg är regionchef på hyresvärden Din Bostad.

– Vi tog över de här lägenheterna för ett år sedan. Vi tycker att parabolerna som sitter på husfasaden och balkongerna är en säkerhetsrisk. De kan ramla ner, säger han.

I slutet av oktober skickades därför ett brev ut om att parabolerna måste tas bort eller flyttas till taket. Ett 80-tal hyresgäster lydde instruktionerna, men 16 familjer har alltså kvar sina paraboler.

FAKTA

Paraboler – detta gäller

Enligt ett standardhyreskontrakt krävs hyresvärdens tillstånd för att sätta upp antenner på husfasaden. Vissa hyresvärdar ger sådana tillstånd, vissa inte.

Många ger tillstånd med förbehållet att antennerna ska vara monterade så att de inte riskerar att ramla ner eller skada fastigheten.

Hyresvärden har rätt att vräka hyresgästen om det går att bevisa att denne brutit mot hyreskontraktet. Men fallet måste då först prövas i hyresnämnden.

En hyresgäst är skyldig att själv betala kostnaderna för en parabolantenn.

Källa: Per-Gunnar Nyström, jurist på Hyresgästföreningen