Idealiskt skidväder för sportlovsfirare

Foto: BÖRJE THURESSON
NYHETER

Sol, minusgrader och snö i backarna.

Årets första sportlovsfirare kan vänta sig ett idealiskt skidväder.

– Speciellt Sälenfjällen och Åre kommer att få fint väder med goda skidförhållanden, säger Alexandra Ohlsson meteorolog på SMHI.

Familjer i Jönköping, Östergötland, Halland och Västra Götaland ger sig under veckan ut på efterlängtade sportlovssemestrar.

Stannar man hemma i Sverige och planerar skidåkning i fjällen kan man få chans till att njuta av perfekt skidväder.

Även om ingen snö väntas falla blir det soligt väder och ett par minusgrader i norra Sverige och kring fjällen i Dalarna under hela veckan.

– I Sälen och Åre blir det riktig fint väder under tisdagen. En del hårda vindar kommer in över Norrland på onsdagen, men annars ser det fint ut resten av veckan också, säger Ohlsson.

Och snödjupet i backarna är det inget fel på. Störst snödjup just nu har Fjätervålen i Idre med 110 centimeter snö i backarna. Tandådalen/Hundfjället i Sälen har 105 centimeter snö i backarna.

Åre har något lägre snödjup med 60 centimeter i backarna, men 100 av 103 backar är öppna.

Skidanläggningarna i de allra nordligaste delarna av Sverige har dock en del problem med snödjupet. Riksgränsen har stängt två backar och i Björkliden är bara två av fem backar öppna.

Inga skidor i söder

Men i södra Sverige blir inte skidvädret lika härligt.

– Över Götaland och Svealand driver mycket moln in och man får räkna med en del plusgrader. Under veckan spricker dock vädret upp, säger Ohlsson.

Men någon ny snö kommer inte att falla under veckan. Så om man vill njuta av varm choklad i backen eller blåbärsoppa i skidspåren bör man ta sig upp till fjälltrakterna.

FAKTA

Snödjup i nedfarterna

Åre 60 centimeter

Vemdalen 70 centimeter

Tänndalen 96 centimeter

Funäsdalen 96 centimeter

Tandådalen/Hundfjället (Sälen) 105 centimeter

Fjätervålen (Idre) 110 centimeter

Idre Fjäll 60 centimeter

Riksgränsen 86 centimeter

Björkliden 40 centimeter

Källa: Snörapporten.nu

ARTIKELN HANDLAR OM