Allvarlig bussolycka utanför Umeå

Chaufförerna allvarligt skadade

NYHETER

En allvarlig kollision mellan en lastbil och en buss inträffade vid halv tre-tiden utanför Umeå.

Båda chaufförerna skadades allvarligt och ett tiotal passagerare skadades måttligt eller lindrigt.

Bussen och lastbilen frontalkrockade mellan Klabböle och Sörfors utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten var det mycket halt på olycksplatsen.

15 personer, varav 11 barn, fanns i bussen. Utöver förarna av fordonen, som fick allvarliga frakturer och ska opereras på universitetssjukhuset i Umeå, fick ett tiotal av busspassagerarna måttliga eller lindriga skador. Några av dessa fördes till Vännäs vårdcentral medan de andra fördes till universitetssjukhuset.

Behövde värme

De skolungdomarna som inte skadats flyttades tidigt till en annan buss. Det var kallt och de behövde komma in för att värma sig.

Bussen var på väg från Vännäs när den i en skarp kurva kom för långt ut i vägbanan. I det hala väglaget var krocken med en mötande lastbil oundviklig. Vid kollisionen kastades lastbilen av vägen medan bussen blev stående uppe på vägbanan. Någon panik utbröt aldrig.

Jonas Sandqvist, 20 år, satt ungefär mitt i bussen och såg mötet med lastbilen.

– När bussen bromsade in kände jag att bussen släppte, säger han till TT.

Han insåg då att det skulle bli en krock.

De flesta av de 20-talet busspassagerarna kunde ta sig ut på egen hand medan båda förarna klämdes fast.

Flera räddningstjänster kallades till olycksplatsen och de fastklämda och skadade förarna kunde efter en stund tas loss och föras till sjukhus.

Krishantering

Olov Nyström är kollega med den skadade busschauffören. Han misstänkte att allt inte stod rätt till när han inte som vanligt mötte kollegan i utkanten av Umeå:

– Jag började att fundera när jag inte såg honom. När jag kom fram hit med min buss såg jag vad som hänt, säger han medan lastbilschauffören förs bort med ambulans.

De som var inblandade i krocken erbjöds krishantering och stöd på sjukhuset, dit de fördes med en extrabuss.

ARTIKELN HANDLAR OM