Handslaget räddade Marks liv

Läkare upptäckte hjärntumör efter att ha skakat hand med 36-åringen på en restaurang

Foto: Scanpix
NYHETER

Ett handslag.

Det räckte för att läkaren Chris Britt skulle fatta misstankar om restaurangägaren Mark Gurrieris hälsa.

Gurrieri visade sig ha en livshotande hjärntumör - men kunde mirakulöst räddas.

– Jag tackar Chris för mitt liv, säger 36-åringen.

Londonborna och vännerna Rob Thompson och Chris Britt gick till den italienska restaurangen i stadsdelen Canary Wharf för att få en bit mat. Thompson var stamgäst och presenterade Chris Britt för ägaren Mark Gurrieri, 36. Männen skakade hand - ett handslag som mycket väl kan ha räddat Gurrieris liv.

– Jag visade dem till bordet. Han (Chris Britt) sa inget till mig men vände sig till Rob och sa ”jag är säker på att han har akromegali, jag sätter min karriär på det”, berättar Mark Gurrieri i tidningen Daily Mail.

Hade tumör i hjärnan

Förutom ett köttigt- och skumgummiliknande handslag uppmärksammade läkaren Mark Gurrieris förstorade ansiktsskelett, en vanlig följd av sjukdomen akromegali.

Två dagar senare kom Rob Thompson tillbaka till restaurangen och förklarade nervöst att han ville tala med Gurrieri, som då fick höra om läkarens farhågor.

– Jag gick genast ut på internet och såg ordet tumör. Ordet är skrämmande, särskilt när det också har att göra med huvudet, säger Gurrieri till Daily Mail.

Restaurangägaren vände sig till sin husläkare, som tog blodprov och undersökte 36-åringen. När proverna kom tillbaka stod det klart att Chris Britts snabba diagnos var riktig. Mark Gurrieri led av akromegali, som orsakats av en tumör i hjärnans adenohypofys.

Haft sjukdomen i flera år

Det är troligt att Mark Gurrieri haft sjukdomen i upp till fem år. Den senaste tiden hade han känt sig lite krasslig och var ständigt trött.

– Jag har alltid haft stora händer men la märke till att de blivit slappare med åren. Jag trodde att det berodde på allt hårt jobb i restaurangens kök.

En annan fysisk förändring som Mark lagt märke till var att musklerna blivit tydligare - som om han tagit steroider.

Den 14 januari opererades Mark Gurrieri på Wellington sjukhus och läkarna lyckades avlägsna 92 procent av tumören i hjärnan. Han går på regelbundna kontroller och medicinerar.

– Min mamma säger att Chris är min skyddsängel. Jag tackar Chris för mitt liv - och tänker betala tillbaka med åtminstone några måltider på min restaurang.

FAKTA

Detta är akromegali:

Akromegali är en sjukdom med överproduktion av tillväxthormon. Den orsakas vanligen av en godartad tumör i adenohypofysen och ger förstoring och förgrovning av framför allt ansiktsskelett, näsa, händer och fötter.

Andra vanliga symtom är huvudvärk, synstörningar, muskelsvaghet samt domningar och smärtor i extremiteterna. Bristande bildning av övriga hormoner från hypofysen på grund av tumörtillväxten kan orsaka underfunktion i binjurebark, sköldkörtel och äggstockar eller testiklar och leda till diabetes insipidus.

Källa: Nationalencyklopedin.