”Jag trodde att hjärtfel drabbade pensionärer”

NYHETER

För femton år sedan förändrades mitt liv i grunden. Hälsan blev sämre och orken bara försvann. Till slut kunde jag inte ens gå hundra meter utan att stanna och pusta.

Hösnuvan, tänkte jag. Och gick till vårdcentralen, där de skrev ut medicin.

Men hösten kom, löven föll och jag blev inte bättre.

De gav mig remiss till en specialistklinik, som konstaterade att det inte alls var astma. I stället ville läkaren undersöka mitt hjärta.

Jag klev upp på testcykeln. Efter en kort stund upptäckte läkaren dramatiska hack i min kurva. ”Du måste kliva av”, sa han oroat.

Något var fel.

Märkligt nog hade jag aldrig ägnat hjärtat en tanke. Jag var 41 år och trodde att hjärtfel var något som drabbade pensionärer.

Jag åt dåligt. Det var kakor och bullar till kaffet. Choklad och lösgodis, middagar med smörstekt entrecôte och gräddiga såser.

Nu stod jag där, på kliniken, och såg oron i läkarens ögon.

Jag blev rädd, verkligt skakad.

Man gav mig en remiss till en hjärtklinik, som konstaterade faktum: att jag led av svår kärlkramp.

De bestämde sig för att göra en så kallad ballongvidgning i kärlen runt hjärtat.

Det hann bli ytterligare ett besvärligt ingrepp. Sedan bestämde jag mig: det var dags att ändra min kost i grunden och minska fettet och sockret radikalt.

Hela familjen slöt upp. Frontlinjen gick i butiken, vi slutade köpa hem fett kött, lät aldrig ett paket grädde komma innanför dörren.

Samtidigt lyckades jag dra ner på stressen och planera mitt jobb bättre.

I dag mår jag utmärkt. Motionen begränsar sig visserligen till språngmarscherna mellan omröstningarna i riksdagen. Men mina värden är bra och jag håller vikten trots all representation.

Det bästa är att jag upptäckt att maten faktiskt smakar lika bra utan allt fett. Och godis, ja, det klarar jag mig nästan utan.

Leif Pagrotsky

(berättat för Staffan Lindberg)

FAKTA

Så funkar Pagrotsky-metoden

Leif Pagrotsky kör med en hälften/hälften-metod för ett sundare liv:

l Skippa hälften av allt fika. Välj dina tillfällen med omsorg, till exempel när fikabrödet är hembakt eller när ni firar något särskilt.

l När du äter: ta bara halva bullen eller en hälften så stor tårtbit som normalt.

l På så sätt slipper du tre fjärdedelar av kalorierna, men har hela glädjen kvar.