Bush i Afrika för goodwill och olja

NYHETER

President GeorgeW Bush inledde på lördagen sin rundresa i Afrika med ett kort besök i Benin för samtal med president Thomas Boni Yayi.

Foto: AP

Planet Air Force One med George och Laura Bush lyfter dock snabbt igen för att flyga till nästa anhalt på den veckolånga rundresan i Afrika – Tanzania.

Afrika är en kontinent där Bush är populär, men besöket har ändå föregåtts av protester.

Presidenten vill utnyttja resan, troligen hans sista i Afrika som president, för att lyfta fram USA:s ansträngningar att göra slut på regionala konflikter, främja demokrati och bekämpa hiv/aids. Han vill framhålla USA som ett land av medkänsla.

Olja också

Men olja och försvar finns också med på dagordningen. Enligt Washingtons prognoser ska en fjärdedel av USA:s oljeimport 2015 komma från Afrika och Bush ska diskutera USA:s planer på att etablera ett amerikanskt militärkommando i Afrika med afrikanska ledare.

USA har att kämpa med Kina om kontrollen över Afrikas olja.

USA:s anseende är betydligt bättre i Afrika än i andra regioner i världen, enligt en rapport från institutet Pew förra året. Bushs popularitet i Afrika hänger samman med den ökning av bistånd till kontinenten som skett sedan han kom till Vita huset 2001. Då var USA:s bistånd till Afrika 1,4 miljarder dollar. Fem år senare hade det växt till 5,6 miljarder.

Muslimprotest

Gayle Smith, Afrikaexpert vid tankesmedjan Center for American Progress i Washington, säger att Bushs resa är ämnad att visa USA:s medkännande sida. Men alla var inte angelägna om att hälsa presidentparet välkomna. Några hundra muslimer demonstrerade i Dar es Salaam i Tanzania i fredags i protest mot besöket.

– Bush är en grym ledare. Det är sorgligt att Tanzania har tillåtit honom att komma, sade en av demonstranterna.

Efter Tanzania går resan vidare till Ghana, Liberia och Rwanda. Kritiker har undrat varför Bush hoppar över de två värsta oroshärdarna, Kenya och Sudan. Bush meddelade dock att han skickar utrikesminister Condoleezza Rice till Kenya för att stödja förre FN-chefen Kofi Annans medlingsarbete. Hon väntas till Nairobi på måndag.

TT-Reuters