Dramatisk räddning vid husbrand

NYHETER

Ett 20-tal boende fick evakueras från ett flerbostadshus i stadsdelen Norrstrand i Karlstad efter att en våldsam brand brutit ut vid 11-tiden på lördagen. Två män fördes till Centralsjukhuset i Karlstad med lättare rökskador.

– Det är fullt pådrag, det brinner riktigt ordentligt på det våningsplanet, sade Tommy Lindh, vakthavande befäl vid Karlstadspolisen vid lunchtid till TT.

Det brann på det tredje av husets fyra våningsplan. Men en massiv insats av räddningstjänsten gjorde att branden var under kontroll efter drygt en timme. Den kunde begränsas till den lägenhet där den startade.

– Men flera andra lägenheter har blivit rök- och vattenskadade. En vattenledning sprang läck i samband med branden, sade Ola Åkesson, räddningschef i beredskap vid Karlstadsregionens räddningstjänstförbund, till TT.

Kan inte återvända i kväll

Det blev en ganska dramatisk räddningsaktion. En man och en kvinna hade tagit sin tillflykt ut på en balkong men kunde räddas ned av brandmännen via stege. Ytterligare en man från våningen ovanför räddades ut via trapphuset med ansiktsmask på för skydd mot röken.

Övriga boende kunde ta sig ut utan dramatik.

Flertalet av de omkring 20 evakuerade bedömdes senare under dagen kunna återvända till sina bostäder. Men Åkesson gjorde också bedömningen att flera nog får övernatta på annat håll eftersom det kommer att ta tid att sanera de rök- och vattenskadade lägenheterna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM