37 döda i atttentat mot valmöte

NYHETER

Med ett förödande självmordsattentat avslutades den pakistanska valrörelsen på lördagen.

Attentatet, som dödade minst 37 människor och skadade närmare 100, spädde på oron inför måndagens parlamentsval.

Lördagens attentat var riktat mot den mördade oppositionsledaren Benazir Bhuttos parti PPP i Kurram, ett av de oroliga klanstyrda områdena vid afghanska gränsen i nordväst.

Enligt vittnen hade en man kört fram en bil till den lokale PPP-kandidatens bostad, där många människor var samlade efter ett valmöte, och detonerat en sprängladdning.

Några timmar tidigare rapporterades att en vallokal hade sprängts i det närbelägna klanområdet Bajaur. I Hyderabad i södra Pakistan sade sig polisen ha gripit en man som bar en ”självmordsväst” fylld med sprängämnen. I Quetta, huvudstad i provinsen Baluchistan, använde kravallpolis tårgas och batonger för att skingra ett möte med en allians av oppositionspartier som bojkottar valet.

Misstankar om fusk

Det har varit en ovanligt avslagen valrörelse i Pakistan. Förklaringen är främst det utbredda våldet, som medfört att ytterst få stora politiska möten har kunnat hållas, av fruktan för attentat. Men en utbredd misstanke om att myndigheterna planerar fusk har också dämpat entusiasmen.

Asif Ali Zardari, som leder PPP efter mordet på hustrun Benazir Bhutto den 27 december, träffade på lördagen förre premiärministern Nawaz Sharif i staden Lahore. Enligt partikällor diskuterade de möjligheten av maktdelning om de tillsammans lyckas få en majoritet i det nya parlamentet.

Riksrätt

Tidigare har PPP och Sharifs parti Muslimska förbundet (N) varit de bittraste rivaler, men nu förenas de av den gemensamma motviljan mot den omstridde presidenten Pervez Musharraf. Tidigare val under Musharrafs styre har varit uppenbart riggade, och oppositionen befarar att presidenten även nu försöker fiffla med rösterna för att få behålla ett lojalt parlament. Om oppositionen tar över, kan det bli aktuellt att försöka ställa Musharraf inför riksrätt för att få honom avsatt.

Omkring 81000 soldater och medlemmar av halvmilitära styrkor är stationerade runt om i landet för att upprätthålla säkerheten, sade en militärtalesman. De har order att skjuta var och en som försöker störa valet.

TT-AFP