”De pratade om att mörda presidenten”

Bortglömda förhörsprotokoll kring Kennedymordet hittade – innehåller avlyssnade samtal mellan mördaren Oswald och Jack Ruby

1 av 12 | Foto: Tony Gutierrez
LÅDOR MED BORTGLÖMDA DOKUMENT. De hittades i ett kassaskåp och innehåller bland annat vad som sägs vara avlyssnade samtal mellan Kennedymördaren Lee Harvey Oswald och Jack Ruby.
NYHETER

Dokumenten har samlat damm ända sedan 1963.

Nu offentliggörs pappren för första gången.

I protokollen finns bland annat samtal mellan Kennedymördaren Lee Harvey Oswald – och Jack Ruby, nattklubbsägaren som sköt Oswald.

Det var den 22 november 1963 som president John F Kennedy sköts till döds i samband med en bilkortege i Dallas, Texas.

Idag offentliggjordes för första gången på många år nya dokument i det urgamla fallet, som omgärdats av rykten och konspirationsteorier ända sedan skotten föll.

Åklagaren skrev filmkontrakt

I lådorna, som legat i ett kassaskåp i decennier, hittades också Rubys pistolhölster, två knogjärn som Ruby hade då han greps – plus ett kontrakt mellan förre statsåklagaren i Dallas, Henry Wade, och ett filmbolag.

Lee Harvey Oswald sköts till döds av nattklubbsägaren Jack Ruby.

Bland dokumenten som offentliggjordes på måndagsmorgonen i samband med en presskonferens hos åklagaren i Dallas finns vad som påstås vara en utskrift av ett avlyssnat samtal mellan Ruby och Oswald. Samtalet ägde rum innan Kennedy sköts – och Ruby och Oswald pratar om att mörda honom.

Flera experter tvivlar på att fyndet är äkta – inte minst på grund av filmkontraktet.