”Hela huset skakade”

Jordskalv vid gruvan i Kiruna. – Det skakade ordentligt i vår villa, berättar Anders Burman, 41.

Foto: Lasse allard
Gruvan i Kiruna. Ett mindre jordskalv inträffade på tisdagskvällen och många blev omskakade i stan. Det är bara två veckor sedan en 21-åring omkom i ett ras i gruvan.
NYHETER

Strax efter klockan 21 var det som om någon ruskat om hela stan.

– Det har varit en seismisk aktivitet i gruvan. Berget rör sig. Just nu håller vi på och tittar igenom hela gruvan för kontrollera vad som hänt, säger Anders Lindberg, informatör vid LKAB.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats, men arbetet har avbrutits på flera nivåer.

Telefonerna i Kiruna gick varma några minuter efter klockan 21 på tisdagskvällen och mängder av kirunabor kontaktade också Aftonbladet.

Man berättade hur marken skakat ordentligt. Många befarade också att ännu ett ras inträffat i gruvan, där arbetet pågick som vanligt tidigare i kväll.

– Jag bor mellan slalombacken och gruvan. Vi är inte vana att det skakar den här tiden på dygnet, säger Anders Burman, 41, till aftonbladet.se.

Omskakade

– Det skakade i vår villa och jag pratade med svärmor som bor närmare gruvan, det skakade där också. Och de brukar inte spränga den här tiden på dygnet. Det är alltid ungefär vid halv två på natten och det är man ju van vid.

– Det här var något annat. Och man reagerar när det är utanför rutinerna, så att säga.

Enligt gruvbolaget LKAB har man haft något man kallar en seismisk aktivitet i gruvberget klockan 21.09.

Skalvet inträffade i block 16 i norra delen av gruvan, kring 1000-metersnivån i norra delen av gruvan och bergmästare var sent på kvällen ute och besiktigade området.

Som en försiktighetsåtgärd har tillredningen på nivå 964 och 935 samt produktionslastningen på 907 avbrutits tills vidare.

Mätning pågår

– Det är något naturligt, att berget rör sig. Det varierar från väldigt små rörelser till större. Det påminner om när vi spränger på natten, säger Anders Lindberg, informatör vid LKAB, strax före klockan 21.30.

Då fanns inga rapporter om att någon människa skadats.

– Det som hände i kväll har vi inte hunnit mäta ännu. Just nu håller vi på att ta in rapporter om det blivit några konsekvenser. Det kommer att ta några timmar innan instrumenten är avlästa.

– Jag har inga uppgifter om att det förekommit något ras. Men vi håller på och tittar igenom hela gruvan, för att kontrollera att det inte hänt något.

Strax efter klockan 22 hade man räknat in alla anställda och ingen person saknades eller var skadad.