Jordskalv utanför Sumatra

NYHETER

En kraftig jordbävning med en magnitud av 6,6 skakade på onsdagen den indonesiska provinsen Aceh på ön Sumatra, rapporterade landets meteorologiska och geofysiska myndighet.

Skalvet inträffade cirka fyra mil nordväst om Sinabang i Aceh.

Även USA:s geologiska myndighet USGS rapporterade om skalvet enligt Reuters men talade om en magnitud på 7,6.

Enligt USGS inträffade jordbävningen på 34 kilometers djup drygt 30 mil västsydväst om staden Medan som är huvudort i provinsen Norra Sumatra.

Tsunamivarningscentret på Hawaii sände ut en lokal bulletin om uppmärksamhet. Centret förklarade att ingen risk för någon ”förödande vida spridd tsunami” förelåg men att en lokal tsunami skulle kunna få lokala effekter inom ett tio mil stort område.

Ett vittne uppgav för Reuters att starka jordstötar kändes någon minut i Banda Aceh, huvudort i provinsen Aceh, och fick människor att springa ut på gatorna.

Jordbävningar är vanliga i Indonesien, som ligger i ett område med stark seismisk aktivitet och där flera jordskorpeplattor kolliderar.

Varning i Phuket upphävdes

Tsunamivarning utfärdades också för semesterön Phuket fem kringliggande provinser i Thailand. Denna hävdes dock efter någon timme.

"Nationella katastrofvarningscentret har granskat mer information och funnit att det inte finns någon tsunami som kan påverka Thailand", hette det i ett uttalande i Bangkok.

TT