”Aldrig för sent att börja spara”

Läs hela chatten med pensionsexperten Eva Adolphson

NYHETER

smunken säger: Hej! Brinner det i knutarna om jag inte börjat spara? Jag är 30 år och singel.
Eva Adolphson säger: Om du menar privat pensionssparande så är det svårt att ge ett råd med de knapphändiga uppgifterna. Tjänar du under 28 400 kronor per månad är det tveksamt om du ska spara privat just nu. Tjänar du över det så får du en bättre avdragseffekt på ditt sparande.
Goldbeach säger: Hej Eva, är det rimligt att räkna med en inflation på 2% årligen? Det är det jag utgår från när jag kalkylerar värdet på min kommande pension. Jag är 35 år, och ser fram emot en rik pension.
Eva Adolphson säger: Jag tycker det verkar ytterst rimligt, för det är det långsiktiga mål som är satt för inflationen.
Trille säger: Hej! Jag pensionssparar just nu privat i fonder. Tänker byta till kapitalförsäkring istället. Är inte det klokare med tanke på beskattningen av vinsten som man då slipper?
Eva Adolphson säger: Jag antar att du tänker på realisationsvinstreglerna, och oavsett om du sparar i en kapitalförsäkring eller i en pensionsbeskattad fondförsäkring betalar du ingen realisationsvinstskatt när du gör fondbyten. Vad som gäller i ditt fall är svårt att svara på eftersom det är lite för knapphändiga uppgifter för att ge ett riktigt bra svar.
säger: Vad är det klokaste man kan göra om man inte har någon tjänstepension?
Eva Adolphson säger: Då är det att förhandla med arbetsgivaren om att få en sådan.
säger: Hej Jag man 63 år pigg och sugen på att jobba vidare till 67 men lönar det sig ? tjänsteman med ca 33000/ mån
Eva Adolphson säger: I den allmänna pensionen så lönar det sig i de flesta fall. Det beror på att då får man ytterligare inbetalningar till pensionen och så väntar man med att ta ut pensionen. Då blir det en utbetalning under färre år. Det kan dock finnas undantag från detta och därför bör du prata med Försäkringskassan om vad som gäller i ditt fall. När det gäller tjänstepensionen så bör du prata med det eller de tjänstepensionsbolag som du har för att höra vad som gäller.
jenny säger: Vad händer med mina pensionspengar när jag flyttar utomlands??
Eva Adolphson säger: Om man lämnar Sverige för gott som pensionär så får man på alla pensioner som härrör från Sverige vid flytt till de flesta länder betala en skatt som heter särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Denna skatt är 25 procent. Sen tillkommer eventuell skatt i det land som man flyttar till. Vad som gäller i olika länder beror bla på dubbelbeskattningsavtal och nationella regler.
säger: Hej! Kan man på nåt sett få en sammanställning på sitt pensionsparande? Har jobbat för flera olika arbetsgivare och har inte en aning till vem de betalat in min tjänstpension.
Eva Adolphson säger: Ett gott tips är att gå in på www.minpension.se som är ett resultat av ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
worker säger: Hej Eva! en liten fråga, jag jobbar som timanställd..hur funkar det med pension?
Eva Adolphson säger: När det gäller den allmänna pensionen så får man inbetalning utifrån den lön man har haft under ett år, så anställningsformen har ingen betydelse. När det gäller tjänstepensionen så fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller.
Medelålders säger: Hej Eva! Om den arbetsgivare man har (av ekonomiska skäl) inte betalar in den avtalade premie man har. Kan det få andra konsekvenser än att mina pengar minskar. Om det är så att arbetsgivaren inte betalar - vad råder du till att göra?
Eva Adolphson säger: Jag tolkar din fråga som att den gäller tjänstepensionen och att din arbetsgivare har kollektivavtal men trots det inte betalat in till din pension. I ett sådant fall får du ändå tjänstepension eftersom det finns något som heter kollektivavtalsgaranti. Är du privatanställd tjänsteman, hör av dig till Collectum. Är du privatanställd arbetare, hör av dig till Fora.
Staffan säger: Hej, jag jobbar på ett företag som inte har kollektivavtal. Jag tjänar cirka 30 och är 33 år, hur mycket bör mitt företag betala in för att det skall motsvara ITPK mm.
Eva Adolphson säger: Om du jobbar på ett företag som tillämpar ITP 1 betyder det att det är definierat hur mycket arbetsgivaren ska betala in till dig om han/hon har ITP. I ditt fall skulle det betyda 1350 kronor per månad.
Osvald säger: Hallå Eva! Jag är 50 år och har inte börjat spara än. När jag berättade för gubben blev det hus i helvete! Är det kört för min del?
Eva Adolphson säger: Det är absolut aldrig för sent att börja spara. Det bästa pensionssparandet är dock att se till att du jobbar hos en arbetsgivare som ger dig tjänstepension. Det finns många olika sätt att spara till pensionen. Privat pensionsförsäkring är ett sätt. Ett annat är fondsparande. Ett tredje sätt är aktier. Ett annat möjlighet är att försöka minska på sina utgifter innan pensionen, tex genom att amortera på lån.
anders säger: Hur betydelsefull är fondförvaltningsavgiften, det viktigaste måste ju vara hur fonden avkastar, typ kina 200% .....
Eva Adolphson säger: Självklart är avkastningen oerhört viktig men det är svårt att veta hur stor den kan komma att bli i förväg. De avgifter som olika aktörer tar ut känner man dock till innan sparandet.
Hemmamamma säger: Jag har varit hemma med 4 barn, nästan 10 år sammanlagt, det kommer att straffa sig ekonomiskt (men är guld värt i verkliga livet). Är den tiden värd något ur ekonomiskt perspektiv?
Eva Adolphson säger: Det är den absolut. I den allmänna pensionen finns mycket bra kompensationsregler som gör att en förälder får extra pensioninbetalning oavsett om man jobbar eller är hemma med barnen. Inbetalning sker under de fyra första åren i ett barns liv. Man kan dock bara få denna inbetalning för ett barn i taget. Det finns tre olika sätt att räkna ut kompensationen. Man får det mest förmånliga. Vill du veta mer, prata med Försäkringskassan.
Micke säger: Hej Eva! Jag är 20 år. Är det dags för mig att överhuvudtaget tänka på pensionen?
Eva Adolphson säger: Det är ingenting du behöver tänka så jättemycket på, men du behöver känna till att för att du i framtiden ska få en bra pension så bör du arbeta heltid i minst 40 år. Du bör också tänka på att ta ett jobb hos en arbetsgivare som har kollektivavtal, för då får du alltid tjänstepension. Pensionspengar som betalas in tidigt i livet är mer värda eftersom du får en bättre ränta-på-ränta-effekt på dem. Tänk också på att en hög andel aktier i din pensionsplacering sannolikt i slutändan kommer att ge dig en högre pension. Titta också noga på de avgifter som bolagen tar ut och titta till dina valbara pensionsdelar minst en gång per år.

aftonbladet.se