”Viktigt att inte tappa hoppet”

NYHETER

Jonna Håkansson på BRIS svarade på läsarnas frågor om unga och självmord apropå självmordsvågen i den brittiska staden Bridgend. Läs hela chatten här.

Jonas säger: Vad ska man göra om man har en kompis som vill ta livet av sig?

Jonna Håkansson säger: Hej! När man har en kompis som mår så pass dåligt så tror jag att det kan vara en idé med att försöka hitta en vuxen tillsammans med sin kompis, en vuxen som kompisen skulle känna förtroende för. Kan det vara en släkting? En granne eller kanske skolpersonal? Som kompis tror jag att det är bra att stötta i att hitta en sådan kontakt, då detta är ett vuxenansvar.

x säger: Hej är de vanligt med att unga vill ta självmord? Vilken är den vanligaste anledningen?

Jonna Håkansson säger: Hej! Jag kan endast hänvisa till BRIS rapporten där 9,3% av våra kontakter handlar om självmord/självmordstankar. Oftast handlar det om att man har en känsla av att inte duga, vara god nog eller saknad av tillhörighet, vänner osv. Även utsatthet som tex mobbing kan utlösa många destruktiva tankar.

Elina och Marcus säger: Vi undrar hur du anser att man ska förebygga självmord bland barn och unga i Sverige? Vilka åtgärder krävs för att få ner självmord och självmordsförsök-statistiken? Mvh Elina och Marcus

Jonna Håkansson säger: Hej! Jag tänker att man kan förebygga långt innan det behöver gå så långt. Barn behöver många vuxna, vuxna som ser och vågar fråga.. och fråga många gånger. Detta handlar om inte bara det närmaste nätverket utan i skolan, grannar och även andra privatpersoner. Vi bär gemensamt ett ansvar. När det gäller rena åtgärder så kan man börja med att "täta" upp dessa kontakter för barnen i skolan, med en skolsköterska, en kurator osv per skola. Hoppas detta var svar på din fråga.

My Johanson säger: Vad skall jag göra om jag har en kompis som skär sig i handlederna men vill samtidigt att jag inte säger något till någon??

Jonna Håkansson säger: Hej! Ja du, det är inte enkelt. Men som kompis så tror jag att det är viktigt att försöka hitta den där vuxna som kompisen faktiskt skulle kunna tänka sig att prata med. Det är tungt att bära ett sånt ansvar som kompis, eller en sån hemlighet och det är viktigt att det ansvaret läggs på en vuxen. Lycka till!

peter96 säger: Hej Jonna jag är en kille på 12 år och min pappa slår mig! ibland känns allt så meningslöst och jag tror snart jag tar självmord! Vad ska jag göra? Vill inte leva längre!

Jonna Håkansson säger: Hej! vad modigt av dig att skriva och berätta, jag förstår att det är jobbigt för dig och jag tro nog att jag vill ge dig rådet att ringa till barnens hjälptelefon (numret står nedan). Där är du anonym och det är gratis att ringa. Kanske kan du få den hjälpen du vill ha där?

maria säger: Hej Jonna. Jag mår dålig för mamma dricker och idag förlora hon jobbet. Jag har jämt tagit hand om henne för jag vet hon e snäll innerst inne. När hon e med mig blir jag samma som hon är- jag hatar det!...Kan man tvångsinta sin mamma? Hon kommer inte klara sig om hon fortsätter dricka. Tack för svar.

Jonna Håkansson säger: Hej, du berättar mycket viktiga saker saker och jag läser att du har mycket att tänka på som du vill ha hjälp med. Jag vill säga till dig att din mamma behöver hjälp och hur mycket du än älskar henne så behöver en vuxen ge henne den hjälpen som hon behöver. Om man kan tvångsinta sin mamma? Det är också beslut som vuxna gör och då tänker jag på andra myndigheter. Vill du prata mer så ring gärna till Barnens hjälptelefon!

Litet A säger: Hej Jonna! Hur kan man motivera en självmordsbenägen vän på bästa sätt?

Jonna Håkansson säger: Hej, att motivera till att söka hjälp menar du? Att inte tappa hoppet är viktigt! Att det finns vuxna som kan hjälpa och vill hjälpa, att berätta detta för sin vän tror jag kan göra skillnad. Även om det känns nattsvart så finns det alltid hjälp att få.. Och berätta att de är värdefulla precis som de är och att de duger precis som de är! Det gör vi alla och det känns gott för alla att höra oavsett vilken situation man än befinner sig i..

Här finns det hjälp

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60. Måndag–torsdag: 17–22. Fredag–söndag: 17–24.

Jourhavande präst: Ring 112.

Jourhavande medmänniska: 0771-900 800

Jourhavande kompis: 020-222 444

Bris: 0200-23 02 30

SPES, anhörigföreningen för suicid prevention och efterlevandestöd: 08-34 58 73. Telefonjour dagligen 19–23.

ARTIKELN HANDLAR OM