Intrång på USA:s ambassad i Belgrad

En person innebränd

1 av 4 | Foto: AFP
Demonstranterna angriper amerikanska ambassaden i Belgrad.
NYHETER

En grupp demonstranter som motsätter sig Kosovos självständighet bröt sig in på USA:s ambassad i Serbiens huvudstad Belgrad i kväll.

De tände eld på inredningen och ett kontor började brinna.

En död människa hittades inne i ambassadbyggnaden efter att branden var släckt.

En talesperson för den amerikanska ambassaden bekräftar att en död person påträffats i ambassadbyggnaden, uppger AP.

Enligt Sky News ska den döde vara en demonstrant.

Ambassaden var stängd när attacken ägde rum, och serbisk polis gjorde inledningsvis inga försök att skydda byggnaden, rapporterar TT-Reuters.

Samtidigt som svart rök vällde ut från ambassadbyggnaden skanderade en stor folksamling ”Serbien, Serbien”.

Slogs blodiga

Senare avfyrade kravallpolis i bepansrade fordon tårgas mot demonstranterna i syfte att skingra dem. Demonstranterna sprang från platsen men det uppges ha brutit ut flera skärmytslingar med polis i närheten. Ett antal demonstranter slogs blodiga, medan andra greps, rapporterar Reuters.

AFP rapporterar att två journalister, en från Frankrike och en från Nederländerna, ska ha förts till sjukhus med skador. Dessutom skriver nyhetsbyrån att omkring hälften av de skadade var poliser.

Ambassadören var hemma

Utöver den anlagda branden kastades papper och stolar ut genom fönster på byggnaden, medan demonstranter stod på ambassadens balkong och hoppade.

Sean McCormack på det amerikanska utrikesdepartementet uppmanade i dag den serbiska regeringen att skydda den amerikanska ambassaden. Han sa också att den amerikanske ambassadören inte befann sig på ambassaden under attacken utan var hemma.

Tidigare på torsdagen ska även bosniska, kroatiska och turkiska beskickningar i Serbien ha angripits av mindre grupper av demonstranter, enligt AFP.

USA kommer begära att FN:s säkerhetsråd fördömer torsdagens attack mot landets ambassad i Belgrad, enligt Zalmay Khalilzad, USA:s FN-ambassadör.

– Jag kommer att vända mig till säkerhetsrådet och begära ett enhälligt uttalande därifrån som bekräftar rådets avståndstagande, fördömer attacken och också påminner den serbiska regeringen om dess skyldighet att skydda diplomatiska byggnader, sade Khalilzad.