Dansa, för Guds skull!

Foto: Åse Bengtsson Helin
Dansarna Malin Hellqvist Sellén, Tove Sahlin och Minna Kipper tolkar kristendomens uppfattningar om kroppen och sexualiteten i föreställningen ”En kristen kväll”.
NYHETER

En dans i herrens eller djävulens namn. Dansarna i ”En kristen kväll” vill utmana våra föreställningar om kropp, kristendom och kritik.

Foto: Åse Bengtsson
Malin Hellqvist Sellén vill få oss att rucka lite på våra uppfattningar om kristendomen.

De tre dansarna i ensemblen försöker inte att dansa kristet. De är varken kristna eller troende. Men religion handlar om att tolka och det gör dans också.

Det svenska kristna kulturarvet påverkar synen på hur vi ser på våra kroppar och vår sexualitet, menar koreografen Malin Hellqvist Sellén.

Hon jobbar med att få dansarna att förmedla vad kroppen egentligen symboliserar.

– Hur skulle det till exempel kännas att ha ett fysiskt och erotiskt begär efter Jesus och Gud. Det är både fysiskt och erotiskt tabubelagt.

Dansverket ”En kristen kväll” ingår i hennes queerfeministiska ”Never ending fight”, en koreografiserie som tar sin utgångspunkt i att vår identitet inte är statisk, utan en ständigt pågående process.

Dansarna försöker med sina kroppar gestalta reflektioner över kristendomen. Och för att kunna gå in i temat har man förberett sig genom att gå på gudstjänster, tala med präster och läsa bibeln.

– Jag vill inte styra publiken åt något håll, bara få dem att förflytta sitt perspektiv och kanske dribbla lite med de här frågorna, säger Malin Hellqvist Sellén.

Annika Lindqvist

Fakta

(.se)