Clinton anklagar Obama för plagiat

Hårda ord i nattens tv-debatt

NYHETER

I natt möttes demokraternas två presidentkandidater Hillary Clinton och Barack Obama i en tv-sänd debatt i Texas.

Debatten ansågs i förväg av bedömare vara viktig för Hillary Clinton inför primärvalen i Ohio och Texas.

Men det är oklart huruvida debatten blev det genombrott hon behöver, skriver Reuters.

Spydigt anklagade hon Barack Obama för att ha använt repliker av en politisk vän till några av sina valtal.

- Om din kandidatur ska handla om ord så borde det vara dina egna ord, sade hon.

Obama kallade det en politikens dödsäsong att tjafsa om några repliker, som han lånat av Massachusetts guvernör Deval Patrick.

I stället för att "riva varandra i stycken" borde demokrater hellre "lyfta landet", sade Obama som ansträngde sig att inte lockas in någon debattfälla och riskera sin ledning över Clinton.

Clinton försökte också pressa honom på hans egenskaper. Hon hävdade att anhängare till honom inte förmått ge exempel på en enda talang.

- Nu vet jag att man kan göra jämförelser och visa på kontraster mellan oss.

Han svarade med att han bidragit till att driva igenom den skarpaste etiska lagförändringen sedan Watergateskandalen under det tidiga 1970-talet.

- Senator Clinton har en bra meritlista. Det har jag också.

Oeniga om Kuba

Demokraternas två presidentaspiranter var också oeniga om hur snabbt USA bör inleda samtal med Kuba, sedan Fidel Castro lämnat beskedet att han avgår som president.

Barack Obama är villig till ett snabbt möte med Fidel Castros efterträdare, sade han i en debatt med Hillary Clinton i Austin i Texas på torsdagskvällen. Det är i linje med att han tidigt i presidentvalkampanjen lovat direktsamtal med Kubas ledare om han väljs till president i november. Den gången fick han skarp kritik av Clinton.

Clinton är mer avvaktande sade hon. Kubanerna måste först göra framsteg inom områden som USA har kritiska synpunkter på; det handlar om att förbättra Kubas mänskliga rättigheter och att släppa politiska fångar, anser hon.

Obama sade att han är beredd på samtal utan förhandsvillkor. Samtidigt gav han Clinton rätt i att förberedelser måste föregå samtalen.

Obama i ledning

Obama har en liten ledning, 1 168 mot 1 018, över Clinton i nomineringarna av deltagare till demokraternas partikonvent i slutet av sommaren. Deras debatt skedde inför primärvalen den 4 mars i Texas och Ohio - val som väntas bli avgörande för utgången av deras kapplöpning. 344 delegatsröster står på spel i de två delstaterna.

I Texas är det spanskspråkiga inslaget betydande och båda demokraterna försöker få stöd i den befolkningsgruppen.

TT- aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM