Upp till kamp för Kai

Foto: Arne Forsell /Bildbyrån
Kai Hansen på Stinsen i Helsingborg blev Årets bartendender 2007. "Mycket socker och mycket grädde" är taktiken inför årets tävling.
NYHETER

Söt och gräddig eller syrlig och besk. Kai Hansen vet hur man blandar en lyxig cocktail. I helgen ska han försvara titeln som årets bartender.

Närmare 200 bartendrar tävlar om att blanda till bästa drinken. I år ska deltagarna göra en klassisk afterdinnercocktail, alltså en efterrättsdrink.

– Det blir nog mycket vispgrädde, det är väldigt tacksamt som krydda, säger Kai Hansen, 50, som på söndag försvarar sin guldtitel i kvaltävlingarna i Helsingborg.

Förra året steg han upp på guldpallen till tävlingen Årets bartender med sin fördrink, en ”spritig” variant av Dry Martini, säger han själv.

– En fördrink ska inte döda smaklökarna, den ska vara frisk och fräsch.

En jury bedömer .smak, utseende och doft. Tekniken och showen är också viktiga ingredienser.

– Drinken ska se inbjudande ut och du får absolut inte stå och blaska, säger Kai Hansen. Trendigast på drinkfronten just nu är att använda fruktpuré som bas – med massor av socker.

– Mycket socker och mycket grädde. Inget GI-snack här tack. Vi bartendrar är livsnjutare, säger Kai Hansen.

Annika Lindqvist

Läs mer och kommentera

(.se)

ARTIKELN HANDLAR OM