Kvinnomord på gränsen förbryllar

Maken efterlyst – polis i två länder utreder fallet

NYHETER

Fyndet av en möjligen mördad kvinna på den belgisk-nederländska gränsen har gett de båda ländernas poliser problem:

I vilket land låg hon – och vem ska utreda?

En ung vitrysk kvinna som försvann i april förra året hittades i förra veckan död i ett hus i den belgiska staden Baerle-Duc.

Huset har två ingångsdörrar, en i Belgien, en i Nederländerna.

Den första domstolsutredningen utmynnade i att kvinnan låg i den nederländska delen av huset. Fallet har därför tagits över av nederländsk polis, men belgisk polis hjälper till – även inne i huset där fyndet gjordes.

Fallet kompliceras av att Baerle-Duc är en belgisk enklav, ett par kilometer in på nederländsk mark. Det vill säga, Baerle-Duc utgörs av 16 belgiska enklaver i den nederländska staden Baarle. Sju av dessa enklaver inrymmer i sig varsin nederländsk enklav.

Ytterligare sex belgiska enklaver ligger mellan Baerle-Duc/Baarle och belgiska gränsen. I en av dem finns det en åttonde nederländsk enklav.

Allt går tillbaka på komplicerade gränsförhandlingar 1843, som löstes på så sätt att de byar som ansåg sig höra hemma i endera nationen fick tillhöra den, oavsett var byn – eller kvarteret – låg.

Polisutredarna har av förklarliga skäl ännu inte kommit fram till om mordet, om det nu var ett brott, begicks i Belgien eller i Nederländarna.

Det enda som är klart är att den döda kvinnans make är nederländare och efterlyst.

aftonbladet.se/TT

ARTIKELN HANDLAR OM