Spionsatelliten sköts i 3.000 bitar

Inga vrakdelar har hittats på jorden

Foto: Michael Hight/US Dpt of Defense
Andrew Jackson trycker på knappen som skickar iväg roboten den 20 februari.
NYHETER

Den var stor som en buss och sköts i 3.000 bitar – alla mindre än en fotboll.

– Efter analys är vi säkra på att bränsletanken träffades och förstördes, sa en talesman för USA:s försvarsdepartement idag.

De flesta vrakdelarna har redan brunnit upp i atmosfären

Foto: U.S. Navy
På väg. Roboten fick in en fullträff och man behövde inte använda reserverna, rapporterar Pentagon.

Det var klockan 16.26 i torsdags svensk tid som en besättningsman ombord på jagaren USS Lake Eire strax utanför Hawaii tryckte på knappen och skickade iväg en lätt modifierad SM-3-robot på prickskytte i rymden.

Ungefär 133 sjömil upp fick man in en fullträff på den 2,2 ton tunga spionsatelliten, meddelade amerikanska försvarsdepartementet idag.

– Det här var i alla avseenden ett framgångsrikt uppdrag. Efter analys av vrakspillrorna är vi säkra på att satellitens bränsletank har förstörts och det farliga bränslet är oskadliggjort, säger en talesman för amerikanska försvaret i ett pressmeddelande.

Modifierade robotar

Experter vid flygbasen Vanderberg i Kalifornien spårar nu knappt 3.000 olika vrakdelar som alla sägs vara mindre än en fotboll.

De flesta bitarna har redan fallit in i jordatmosfären och brunnit. Resten kommer att följa efter de närmaste veckorna.

– Hittills finns inga uppgifter om att något föremål landag på jorden och det är osannolikt att någon del klarar färden ända ner, säger departementet.

Man hade förberett tre modifierade långdistansrobotar för uppdraget.

Vad modifieringen gick ut på avslöjas inte, men de återstående två som inte behövde användas ska nu konfigureras om till normala värden.