Juha Valjakkala på fri fot

Är under övervakning fram till 1 juli

Foto: Foto: Mika Katajala
BENÅDAD I nära 20 år har Juha Valjakkala, som i dag heter Nikita Joakim Fouganthine, suttit i fängelse för trippelmordet i Åmsele 1988. Nu är han på fri fot.
NYHETER

Trippelmördaren Juha Valjakkala har släppts på fri fot.

Foughantine har försatts i övervakad frihet på prov, meddelar Brottspåföljdsverket i Finland.

Nikita Joakim Foughantine, tidigare känd som Juha Valjakkala, har släppts på fri fot rapporterar nyhetsbyrån FNB. Han kommer vara i frihet på prov och ska avstå från berusningsmedel under tiden.

Under prövotiden får han heller inte åka utomlands. Men efter den 1 juli då han kommer friges villkorligt, är han fri att resa i världen. Den utvisning på livstid som han dömdes till av svensk domstol står dock kvar.

Jobba eller studera

Nikita Foughantine har också sysselsättningsplikt, vilket innebär att han ska jobba, studera eller delta i rehabilitering eller liknande, rapporterar Västerbottenskuriren.

Övervakningen av honom kommer ske med hjälp av tekniska hjälpmedel, positionsbestämning och uppringningar.

Mördade tre

Juha Valjakkala mördade tre människor i den lilla kyrkbyn Åmsele i Sverige natten till den 3 juli 1988. De tre mordoffren hittades på morgonen och en veckolång jakt inleddes på Valjakkala och hans dåvarande flickvän. Jakten gick genom hela Sverige och paret greps sedan på ett tåg i Danmark.

I februari året därpå dömdes Juha Valjakkala till livstids fängelse att avtjänas i Finland. Flickvännen dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel.

Flera gånger har Juha Valjakkala försökt rymma från fängelset. I december förra året benådades han av en finsk domstol.

Fakta / Juha Valjakkala och Åmselemorden

1988 En cykelstöld slutar med att Juha Valjakkala, 23 år, mördar en man, hans hustru och deras 15-årige son på kyrkogården i Åmsele den 3 juli. Efter en veckas polisjakt genom Sverige upptäcks Juha Valjakkala och flickvännen på järnvägsstationen i Odense.

1989 Juha Valjakkala döms till livstids fängelse. Flickvännen dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel. Båda utlämnas till Finland.

1991 Juha Valjakkala gör sitt första rymningsförsök från fängelset i Riihimäki. Han grips nästan direkt.

1994 Juha Valjakkala flyr igen. Han tar en engelsklärare och flyr beväpnad i en stulen bil. Även denna gång tas han snabbt och skadar inte sin gisslan.

2002 Juha Valjakkala återvänder aldrig till fängelset från en obevakad permission den 13 maj. Efter en stor polisinsats grips han dagen därpå i Sverige.

2004 Juha Valjakkala försöker rymma från fängelset i Sukeva men hinns i kapp av vakter efter några hundra meter.

2006 Finlands högsta domstol beslutar i januari att Juha Valjakkala är redo att benådas. Han sätts, i väntan på att beslut tas av president Tarja Halonen, på en öppen anstalt i Fredrikshamn. Natten till den 28 november hoppar han ut genom ett fönster och försvinner. Han grips tre dygn efter flykten – i en väninnas lägenhet i Helsingfors.

2007 Juha Valjakkala benådas av en finsk domstol.

2008 Juha Valjakkala släpps fri men på prov fram till den 1 juli då han ska friges villkorligt.