Här gräver de efter gömd nazistskatt

Skattletare söker efter två ton guld

1 av 3 | Foto: AP
Har skattjakt Hans-Peter Haustein, skattletare och borgmästare i Deutschkatharinenberg, håller presskonferens framför en grotta i området där han och en kompanjon nu söker efter gömda nazistskatter.
NYHETER

I den tyska staden Deutschneudorf råder full aktivitet.

Skattletare tror att det finns två ton guld begravda under jorden.

Och de hoppas att skattjakten också kommer leda dem till det legendariska bärnstensrummet.

– Jag är säker på att stora delar av Bärnstensrummet är begravda här någonstans, säger skattletaren Heinz Peter Haustein till CNN.

Det legendariska bärnstensrummet hade väggar av bärnsten och guld. Rummet som ursprungligen var en gåva från Fredrik Vilhelm I till den ryske tsaren Peter den store, plundrades av nazisterna under andra världskriget.

Underverk

Delar av bärnstensrummet har tidigare påträffats i Tyskland men merparten av det är fortfarande försvunnet. Det majestätiska rummet har kallats för världens åttonde underverk. Ett underverk som Heinz Peter Haustein och hans kompanjon nu hoppas återfinna.

Heinz Peter Haustein har sökt efter bärnstensrummet i tolv års tid. Han säger sig ha indicier som tyder på att bärnstensrummet kan ha gömts i gamla koppargruvor nära Deutschneudorf.

Haustein uppger att nazisterna gömde värdefulla konstverk samt föremål i guld och silver i området under sommaren 1944.

Han tror att så mycket som två ton nazistguld kan finnas gömt i området.

Farliga fällor

För över en vecka sedan stoppades utgrävningarna, efter att säkerheten hade ifrågasatts. Myndigheterna fruktade att håligheter i marken skulle kunna kollapsa och att grottan – om den existerar – kan ha riggats med sprängmedel eller andra farliga fällor.

Men i dag fortsätter utgrävningen av området.

– Vi kommer borra under dagen och hoppas då träffa på grottan, säger Heinz Peter Haustein.

Navigatör i Luftwaffe

På en presskonferens i fredags uppgav den andre skattletaren Christian Hanisch att deras geologiska undersökning tyder på att det finns en hålighet, cirka 9 meter ner i marken, som innehåller ädla metaller som kan vara antingen guld eller silver.

– Instrumenten hade aldrig reagerat så på någon annan metall.

Christian Hanisch berättade också att hans far, som var navigatör i Luftwaffe, ingick i en av de trupper som ska ha gömt skatter som nazisterna fruktade att de kunde förlora under kriget. Innan fadern avled ska han ha gett koordinater som lett dem till Deutschneudorf.

– Det handlar inte om att få belöningen. Jag vill bara veta att min far hade rätt och att mina instinkter var korrekta, sade Hanisch.

Om de hittar skatten, anser Haustein att den rent juridiskt tillhör Tyskland, men själv skulle han rekommendera att Tyskland ger tillbaka delar av bärnstensrummet till Ryssland, rapporterar CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM