Pakistan stoppade Youtube

NYHETER

Under två timmar i söndags lyckades pakistanska internetleverantörer oavsiktligt blockera den populära webbsidan Youtube över hela världen.

Åsikterna går isär om varför.

Den officiella orsaken till blockerandet var att myndigheterna i Pakistan ville hindra landets invånare från tillgång till ”hädiskt och antireligiöst” material om islam på Youtube – däribland de ökända danska Muhammed-teckningarna.

Drabbade hela världen

Meningen var att endast pakistanska nätanvändare skulle hindras från att gå in på webbsidan, där otaliga filmer och bilder läggs ut för allmänt beskådande av användare över hela världen.

Men något gick snett.

– Blockerandet av webbsidan inom landet kan av misstag ha drabbat dess världsomfattande service, kortvarigt, förklarade en pakistansk telekomtjänsteman för Reuters.

Hursomhelst är nu webbsidan fritt tillgänglig igen, både i och utanför Pakistan, sedan myndigheten förmått Youtube att avlägsna det material som inte var önskvärt.

”Regeringen oroad”

Många nätanvändare i landet misstänker samtidigt att regeringen inte alls var ute efter att stoppa hädiskt material. Det verkliga målet ska i stället ha varit att hindra folk från att se en Youtube-film som visade hur det fuskades under förra veckans parlamentsval.

– Ingen muslim skulle ändå vilja gå in och se hädiskt material på någon webbsida. Regeringen är i själva verket oroad över sin förlust i valet och rädd för kritiska filmer och anmärkningar på nätet, sade nätanvändaren Sajid Ali till AFP.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM