Skolklass protesterar mot ordet "dampa"

”Det är kränkande att höra”

NYHETER

Ordet "dampa" finns med på Språkrådets lista över nya ord.

Det har fått klass 5 A i Tallbackaskolan i Solna har reagera.

”Det är kränkande att höra både för dem som har och dem som inte har damp”, skriver de i ett brev till regeringen.

Ordet "dampa" finns med på Språkrådets lista över nya ord. Ordets innebörd är att vara bråkig och störande, bli arg och få utbrott.

Men enligt klass 5 A i Tallbackaskolan i Solna är det nya ordet inte lämpligt att använda.

"Damp är en sjukdom. Man kan bli ledsen när man förstår vad ordet innebär", skriver klassen i ett brev till regeringen, Skolverket, Språkrådet och andra myndigheter.

"Onödiga, taskiga ord"

Mellanstadieklassen anser också att ordet inte är användbart och ifrågasätter om exempelvis en lärare skulle kunna få använda ordet mot en elev.

”Man kan lika gärna ta med alla andra onödiga, taskiga ord. Det man vill ha sagt är att någon är dum i huvudet".

Enligt skolbarnen är ordet "jobbig" bättre att använda, eftersom ordet damp "är som att driva med någon som har ett handikapp".

Inget godkännande

Birgitta Lindgren som är språkvårdare och nyordsredaktör vid Språkrådet har svarat på barnens brev.

– Jag förstår att man kan reagera på ordet och jag tycker det är bra att de har funderat över det. De har säkert haft en lång diskussion om hur man ska använda ord och kommit fram till att det finns ord som sårar.

Men enligt Birgitta är det inte så att Språkrådet godkänner ord.

– Vi tar upp ord som vi lagt märke till och sedan presenterar vid dem. Ibland förser vi dem med varningstext men i det här fallet gjorde vi inte det utan tyckte att det kanske man borde fatta att om man har någon i sin närhet som har damp så säger man kanske inte det ordet.

Är det vanligt att folk hör av sig och har olika synpunkter på ord ni har har listat?

– Jadå, det händer ideligen och det är inte så konstigt egentligen. Man kan reagera, ibland missförstå och irritera sig på ord som kan uppfattas som nedsättande. Ibland anser man att vi hjälper till att sprida de orden och det gör vi ju. Det är både en fördel och en nackdel, men vi kan inte undanhålla ord som används. Det vore konstigt.

FAKTA

Andra nya ord:

Youtubare:

"Youtubare används förstås som benämning på personer som lägger ut filmer på Youtube, men i dag alltmer också allmänt om människor som offentliggör bild- och filmmaterial för andra, även i andra kanaler".

Kulturkofta:

"En kulturkofta är helt enkelt en person som är intresserad av kultur. Uttrycket tycks användas både positivt eller neutralt om belästa, konstintresserade, intellektuella och som invektiv om kulturkonservativa, opportuna kulturpersonligheter som tillhör medelklassen och etablissemanget".

Frunch:

"Brunch är som bekant en sen och riklig frukost som serveras på alltfler restauranger i Sverige. Frunch är ett svenskare ord för brunch, bildat av frukost och lunch (i analogi med den engelska sammandragningen av breakfast och lunch)".

Klimatsmart:

"Ett av de mest populära klimatorden just nu är det ljudrimmande klimatsmart. Klimatsmart är man om man beter sig på ett sätt som främjar klimatet och motverkar miljöförstöring. Både människor, företag och deras handlande och lösningar kan vara klimatsmarta."

Minnig:

"Minnig (liksom minsk), ’ha gott minne’, hörs och syns allt oftare som motsatsord till glömsk. Faktum är dock att minnig funnits tidigare i svenskan. Den som söker på ordet i Svenska Akademiens ordbok hittar belägg från 1500–1700-talet. Men nu verkar ordet alltså vara på väg tillbaka".

Källa: Språkrådet