Gav abortpiller sambons yoghurt

Straffet för 27-årige mannen skärptes i hovrätten

NYHETER

27-åringen smulade ner abortpiller i sin gravida sambos mat.

Det var bara en tillfällighet att hon inte förlorade barnet.

Nu skärper Hovrätten för västra Sverige 27-åringens straff till 1,5 års fängelse.

Det var när paret var 26 år gamla och bodde tillsammans som kvinnan blev gravid. För att försöka framkalla missfall började mannen smula ner arbortpillret Cytotec i sambons mat.

Kvinnan drabbades av diarré, svåra smärtor och blödningar och hon var bara tillfälligheter ifrån att få missfall.

Erkände för sambon

Till slut erkände pojkvännen, åtalades för grov misshandel, och paret flyttade isär.

Vänersborgs tingsrätt dömde 27-åringen till ett års fängelse, men hovrätten ökar på straffet till ett och halvt år. I hovrättsdomen ingår dock även ett annat brott, en misshandel som begicks i ett annat sammanhang. För det hade han i tingsrätten dömts till villkorlig dom och samhällstjänst.

Grov misshandel

När det gäller abortpillren anser såväl Vänersborgs tingsrätt som hovrätten för västra Sverige att den gärningen ska bedömas som grov misshandel.

Kvinnan blev sjuk av pillren och när det stod klart för henne vad som hänt beslutade hon att göra abort av oro för att barnet kunde ha blivit missbildat.

I hovrätten yrkade mannen att abortpillerdelen skulle bedömas som misshandel, i första hand ringa brott, och att straffet bli böter alternativt villkorlig dom förenad med samhällstjänst.

Hovrättens inställning är dock att mannens handlande varit överlagt och riktats mot hans sambo som helt saknat möjlighet att värja sig. Det var en allvarlig kränkning av hennes integritet. Mannen hade visat sådan hänsynslöshet och råhet att det ska bedömas som grov misshandel, förklarar hovrätten.

TT-aftonbladet.se