Maffian stärker greppet

Ny larmrapport i Italien – Cosa Nostra knyter starkare band mellan Sicilien och USA

NYHETER

Maffian på Sicilien, Cosa Nostra, har börjat återknyta förbindelserna med sina ”kusiner” i USA för att stärka maffiaverksamheten där och greppet om den organiserade brottsligheten.

Den bilden ges i en italiensk parlamentsrapport som lades fram på onsdagen.

För två årtionden sedan utkämpade de båda grupperna ett blodigt internt krig, framgår det av rapporten från Romparlamentets antimaffia-utskott.

Bygg- och livsmedelsföretag

Enligt rapporten skickar Cosa Nostra nu höga företrädare över Atlanten ”för att försöka slå vakt om sin förstarangsposition bland de kriminella organisationerna”.

Många byggföretag och livsmedelsdistributörer i USA kontrolleras av den amerikanska maffian vars bossar har siciliansk bakgrund, skriver utskottet.

Nyligen greps 81 misstänkta maffiamedlemmar i Sicilien och New York.

Ljusår från förbudsåren

Maffian av i dag är ljusår från de gangstrar som sysslade med spritaffärer i Chicago och New York under förbudsåren på 1920- och 1930-talet, förklarar utskottet.

Den kan inte längre infiltrera fackföreningar, muta politiker eller jobba sida vid sida med CIA och den amerikanska regeringen så som den gjorde under andra världskriget, då den erbjöd sig att hjälpa till med landstigningarna på Sicilien.

På 1970- och 1980-talet fick maffiafamiljerna i New York vissa rekryteringsproblem, och några av dem vände sig då till sicilianska gangstrar för att få hjälp, heter det i parlamentsrapporten.

TT