Tortyrrum grävs ut

Polisen misstänker: barnen blev plågade i ett badkar

1 av 5
IGENMURAD Källaren har varit igenmurad och fylld med jord – hur länge vet ingen. Inte heller vet man hur många barnkroppar som kan ligga där. Utgrävningarna väntas pågå i flera veckor. Foto : PHILIP TOSCANO / BARCROFT MEDIA
NYHETER

JERSEY. Det finns minst två igenmurade tortyrrum i barnhemmets källare.

Polisen vet inte hur många döda barn som kan finnas där.

– Jag hade kunnat vara en av dem men hade tur och kom till ett annat barnhem, säger June Boliet.

Haut de la Garenne syns högst upp på en klippa på Jerseys östra sida med utsikt över Engelska kanalen. Den viktorianska byggnaden var barn- och ungdomshem fram till 1986. På senare år har det varit ett populärt vandrarhem.

Utanför står Jenny Larsson, 34, från Söderhamn och vaktar. Hon har bott på ön i 13 år och jobbat som polis i ett år.

– Vi hade faktiskt en hel del utbildning där inne på vintern när vandrarhemmet var stängt.

Bakom henne ligger blommor och handskrivna kort till offren.

I ett blåvitt tält arbetar polisen för fullt med att gräva ut källaren. De arbetar med spadar och motorsågar för att komma närmare sanningen. I lördags hittades en barnskalle under ett golv. Nu letar de efter fler kroppar.

Spårhundar till hjälp

Källaren har varit igenmurad och fylld med jord – hur länge vet man inte. Först trodde man att det bara var ett litet rum, men nu har ytterligare ett hittats. När spårhunden Eddie släpptes ner i går reagerade han mycket kraftigt.

– Han är tränad till att skälla när han hittar något. Han reagerade likadant när han hittade de andra kroppsdelarna, säger vice polischef Lenny Harper som leder utredningen.

Han har bara som hastigast tittat ner i källaren och bedömer att den är 12 kvadratmeter stor.

Där nere har polisen hittat ett badkar som misstänks ha använts för att tortera barnen.

Byggarbetare som varit på plats tidigare har berättat att det låg trästockar med handbojor för barn i ett utrymme.

Tortyr, våldtäkt och kanske mord kan ha begåtts på en plats som skulle hjälpa, inte stjälpa redan utsatta barn. Hur kunde det hända?

Vi möter pensionären June Boliet när hon är ute och promenerar i regnet med goldenretrivern Molly. June kom till världen av en mamma som inte var gift. En skandal som gjorde att hon lämnades bort när hon var 18 månader gammal.

– Jag hamnade på barnhem och i dag tackar jag Gud att jag inte kom till Haut de la Garenne. Jag gick i skolan med några därifrån men de talade aldrig om några missförhållanden då.

Reaktionerna bland de 88 000 öborna varierar kraftigt.

”Överdrivet”

Chris som skött gräsklippningen vid barnhemmet tycker att allt verkar överdrivet. Han har bott på ön i hela sitt liv, skulle inte han ha märkt något?

– Jag känner flera som har bott där och gick i skolan med några också. Varför har de varit tysta i alla år?

Peter Hannaford är en av dem som inte vågat prata förrän nu. Han bodde på Haut de la Garenne sina första 12 år. Misshandel och sexuella övergrepp var en del av uppväxten.

– Jag var rädd att gå och lägga mig. Varje kväll hände något, säger han till tv-stationen ITV.

Vi kör längs de slingriga smala vägarna på ön, förbi otaliga potatisfält som börjat gro, till tätorten på ön pittoreska St Helier.

”Incest är vanligt”

Där får vi veta av skotten och affärsmannen Alex Burnett att barn alltid har utnyttjats på Jersey men att saker och ting sopas under mattan. Han har själv bott där i 30 år men muttrar att man aldrig blir helt accepterad förrän ens släkt har bott där i minst 300 år.

– De är inskränkta och det har alltid förekommit incest och barnmisshandel. Här är det pengar som styr. Ingen vågar sätta sig upp mot dem som har makt, säger han barskt om det välbärgade skatteparadiset Jersey.

Han kräver att de skyldiga ska ställas inför rätta och får medhåll av Bob Darwington som ryser när han tänker på vad som kan ha pågått på barnhemmet.

– Att utnyttja barn är det värsta man kan göra. Det finns inget straff som är hårt nog för de skyldiga. De har förstört livet för så många oskyldiga. Skriv det, säger han.

Utgrävningarna av källaren väntas pågå i flera veckor.

FAKTA

140 offer har hört av sig

Haut de la Garenne på den brittiska ön Jersey i Engelska kanalen var mellan 1867 och 1986 ett barn- och ungdomshem.

Redan 2006 började polis utreda om det forna barnhemmet kunde ha kopplingar till en tio år gammal övergreppsskandal.

När polisen i november 2007 gick ut med uppgifterna hörde fler än 140 offer och vittnen av sig. Polisen tror att hundratals barn blivit utsatta för övergrepp på barnhemmet, de flesta under 1960-talet.

Efter ett tips från allmänheten började polisen i förra veckan leta efter lik på platsen. I lördags hittades kroppsdelar från ett barn som man tror grävts ner i början av 1980-talet.

Polisen tror att fler barnlik ligger nedgrävda på platsen.