Störtad premiärminister återvände

Inför ankomsten lovade Thaksin Shinawatra att inte ägna sig åt politik

NYHETER

Thailands störtade premiärminister Thaksin Shinawatra återvände till Bangkok på torsdagen, efter mer än ett och ett halvt år i självvald exil. Inför ankomsten lovade han att inte ägna sig åt politik.

Foto: AP

Iförd mörk kostym kysste Thaksin marken när han klev ut ur VIP-rummet på Bangkoks flygplats. Applåderna dånade från tusentals anhängare som samlats där för att få en skymt av sin idol. Strax därefter blev Thaksin eskorterad av polis till högsta domstolen där han står anklagad för korruption. Efter 20 minuters förhör frigav domstolen den störtade premiärministern mot borgen på motsvarande 1,5 miljoner kronor. I ett uttalande sade rätten att Thaksin får resa utomlands men att han då måste ha domstolens tillstånd.

Påhittade anklagelser

Ombord på flygplanet till Bangkok sade den störtade premiärministern att korruptionsanklagelserna var ”påhittade” av militären för att rättfärdiga deras kupp.

– Jag kan bevisa min oskuld, sade han innan han möttes av jublande supportrar på flygplatsen. Många hade med sig röda rosor och viftade med blå flaggor. Karnevalsstämning rådde när folkmassan stämde upp i sånger för att prisa politikern och miljardären.

Sympatisörer med bilder av Thaksin på sina t-tröjor höll upp skyltar med budskap som: ”Vi älskar dig”, ”Vi saknar dig” och ”Välkommen hem”.

Några hade väntat i tio timmar för att kunna komma nära den tidigare premiärministern.

Malee, en 53-årig ägare till ett exportföretag som inte ville berätta sitt efternamn, brast ut i tårar när planet var på väg in från Hongkong.

– Vårt land behöver honom. Ingen kan tvinga bort honom. Han är en bra människa. Thailändska folket älskar honom, sade Malee.

Enligt Malee är Thaksin den första premiärministern som på allvar har brytt sig om fattiga människor.

Äger Manchester City

Efter militärkuppen 2006 har den störtade premiärministern mest uppehållit sig i Storbritannien. Där äger han fotbollsklubben Manchester City som tränas av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.

Thaksins ställning stärktes på nytt i december i fjol då hans anhängare vann valet. Han är fortfarande populär i Thailand, speciellt på landsbygden och bland städernas arbetare.

Militären upplöste Thaksins parti och han förbjöds att ägna sig åt politik i fem år, på grund av valfusk. Men få tror på löftet att han enbart ska syssla med privata angelägenheter. Analytiker tror att han i praktiken kommer att styra Thailand bakom kulisserna.

Maktkampen mellan Thaksin, militären och den monarkitrogna eliten förutspås att blossa upp på nytt.

TT-AFP-Reuters