Åkes Flickor - nya Killinggänget

Foto: svt / Björn edergren
Walter Söderlund tillbringade 6 år med att regissera monstersuccén ”I manegen med Glenn Killing” och ”Nile City 105.6”. Kommer hans nya humorgrupp, Åkes flickor, nå samma framgång?
NYHETER

Är tjejer lika roliga som killar? Walter Söderlund hävdar det och han bör veta. Möt mannen som regisserat Sveriges självutnämnda humorkungar, Killinggänget, under deras toppår på 90-talet. Nu är han aktuell med en show av en grupp humordrottningar som utmanar killingarna på deras egen planhalva.

Namn: Walter Söderlund. Ålder: 52 år. Bor: Södermalm. Familj: Ja. Yrke: Regissör.

Vad är skillnaden mellan att regissera tjejer och att regissera killar?

- Jag tyckte det fanns en skillnad förut, men inte längre. Kanske är det jag som har vuxit upp, eller så har tjejerna blivit hårdare. Förut var man tvungen att gulla lite med tjejerna och prata känslor. I dag är många av dem lika rakt på som grabbarna.

Walter Söderlund jobbade som regissör åt Killinggänget i sex år. Han beskriver denna period som full av galna upptåg och bitvis kaotisk, men fruktansvärt rolig. Energin och den komiska tajmingen hos dem han regisserar kan få en att tro att han tillåter viss improvisation, men detta dementerar han bestämt.

- Alla skådisar jag jobbar med har stenkoll på vad de ska göra i förväg. Då blir de mer avspända och kan leka mer med karaktärerna. När vi körde Nile City så var alla så pass inövade att vi bara kunde gå in i studion och köra skjortan av producenterna och bli klara på ett par timmar. Sedan är ju till exempel Robert Gustafsson fantastisk med sitt arsenal av minspel och röster som han kan styra till fullo. Hela han är som ett fantastiskt instrument som han kan spela perfekt.

Vad är bra humor?

- Humor är sådant som jag tror på. John Cleese i Pang i bygget har trovärdighet - man känner verkligen att han är den där stressade, ilskna typen! I övrigt bör bra humor väcka viktiga frågor och den får inte sakna empati. Ett bra exempel är från I manegen med Glenn Killing, där karaktären Fred Asp får frågan varför han dricker så mycket och han svarar: Jag måste för att få bort klumpen av ensamhet i magen. Det är fint.

Vad får man inte skämta om då?

- Min princip är att aldrig skämta om dem som ligger ned. Man ska överhuvudtaget vara försiktig med att dra upp saker för tillfälliga poänger, om människor kan bli sårade. Men det är ju ibland svårt, för vad är humor om inte tillfälliga poänger?

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

Åkes Flickor

Foto: Frida Sundström