Kenyas ledare delar på makten

Nyvalde presidenten och oppositionsledaren överens i dag

Foto: AFP
Förre FN-chefen och numera medlaren Kofi Annan tillsammans med Kenyas president Mwai Kibaki och oppositionsledaren Raila Odinga efter undertecknandet av avtalet. Den två månader långa krisen i Kenya ska vara över.
NYHETER

NAIROBI. President Mwai Kibaki sitter kvar på sin post och hans utmanare i det ödesdigra presidentvalet i december, Raila Odinga, blir premiärminister.

Så ser avtalet ut som ska få slut på den djupa politiska krisen i Kenya.

De två ledarna undertecknade på torsdagen sittande sida vid sida utanför presidentkansliet överenskommelsen om maktdelning. Det skedde i närvaro av chefsmedlaren, förre FN-chefen Kofi Annan, och Afrikanska unionens ordförande, den tanzaniske presidenten Jakaya Kikwete.

Den tv-sända ceremonin väcker hopp om att den djupa kris som Kenya kastades in i efter presidentvalet den 27 december ska vara över.

Det etniskt präglade våld som krävt 1500 människoliv och fördrivit 300000 människor från deras hem har skakat om både kenyanerna själva och omvärlden. Plötsligt tycktes bilden av det politiskt och ekonomiskt relativt stabila östafrikanska landet vittra sönder.

Krisen är den allvarligaste som drabbat landet sedan det blev självständigt från Storbritannien 1963.

”Nödvändig”

– Kompromissen var nödvändig för det här landets överlevnad, sade Annan när avtalet hade skrivits under.

Överenskommelsen innebär att en premiärministerpost skapas för Odinga. De övriga ministerportföljerna ska fördelas efter styrkeförhållandet mellan partierna i parlamentet.

Annan gav sitt erkännande till alla dem som medverkat till ett avtal.

– De hade hela tiden Kenyas bästa för ögonen och nådde en gemensam position för Kenyas bästa, sade han.

AU-ordföranden Kikwete gratulerade kenyanerna till en ”historisk händelse”.

President Kibaki lovade att ställa sig i spetsen för att bevara samhällsfreden och sade att parlamentet ska öppnas den 6 mars.

Odinga titulerade för första gången sedan valet Kibaki president.

– På vår sida är vi fast beslutsamma att garantera att den här överenskommelsen blir framgångsrik. Vi har inlett en resa och den här resan gör vi tillsammans, sade Odinga.

Stötestenar

Det har funnits flera stötestenar i medlingsprocessen som Annan har lett. Det har rått oenighet om hur en koalitionsregering ska vara utformad. Odinga krävde att premiärministerposten skulle få lika stor tyngd som presidentämbetet, något som regeringen och Kibaki satte sig emot. Oenigheten har även gällt hur många ministerposter oppositionen skulle få i samlingsregeringen.

Trycket var emellertid hårt på både Kibaki och Odinga inför torsdagens förhandlingsomgång. Bland annat hade företrädare för Kenyas fackförbund och arbetsgivare publicerat ett öppet brev i en av landets stora dagstidningar där de krävde att en snabb överenskommelse kom till stånd.

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM