Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så kan ditt kort kapas på macken

Bedragarnas nya knep är omöjligt att upptäcka

Den obemannade bensinstationen på Eriksfältsgatan i Malmö vars kortläsare varit utsatta för kortbedrägerier.   Den obemannade bensinstationen på Eriksfältsgatan i Malmö vars kortläsare varit utsatta för kortbedrägerier.

Skimningstjuvarna har hittat en helt ny metod som gör kunderna ännu mer chanslösa.

Senaste attacken skedde sista helgen i juni.

– Obemannade bensinstationer är skimmarnas nya mål, säger kriminalinspektör Magnus Fornell vid polisen i Malmö.

Orolig Shellstationen på Eriksfältsgatan i Malmö är värst drabbad. ”Jag är lite orolig, jag tankar alltid här och använder bankkort. Men jag har hört att man får pengarna tillbaka om det händer något”, säger Joco Borghol, 20.   Orolig Shellstationen på Eriksfältsgatan i Malmö är värst drabbad. ”Jag är lite orolig, jag tankar alltid här och använder bankkort. Men jag har hört att man får pengarna tillbaka om det händer något”, säger Joco Borghol, 20. Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild AB

Efter helgen 27-28 juni har anmälningarna rasat in till Malmöpolisen. Hundratals drabbade har upptäckt att pengar dragits från kontot efter mystiska köp i främst USA, men även Spanien, Filippinerna, Trinidad, Holland, Ungern och Storbritannien.

Som en röd tråd i utredningen finns Shell Express i Malmö, främst en automatstation på Eriksfältsgatan och Bellevuegatan. Men även andra obemannade bensinstationer har drabbats.

Polisen ser ett tydligt mönster i attackerna.

– På en obemannad bensinstation kan skimmarna jobba ostört. Och det saknas ofta kameraövervakning så de kan installera sin utrustning i lugn och ro, säger Magnus Fornell.

– Vi har haft stora problem med automatstationerna. Tidigare främst i Ängelholmstrakten, men nu även i Malmö.

– Den här gången har vi fått in cirka 200 anmälningar. Men det kommer nog fler och det finns ett mörkertal.

Södra Sverige drabbat

Hittills har skimning på mackar främst drabbat södra Sverige, speciellt Malmö, västkusten inklusive Göteborg, och Stockholm.

Det som oroar polisen nu är att skimmarna sannolikt lyckats montera in kopieringsutrustning direkt i kortterminalen.

Ledtråden är två frontluckor till bensinpumpar, som hittades vid Bulltofta flygfält den 9 juli. Dels den del där kortet förs in, men också den där kortkoden slås. Luckorna kommer från en obemannad Shell-station.

– Tidigare har man satt skimningsutrustning utvändigt, alternativt monterat in en liten kamera vid pin-koden, säger Fornell.

– Nu finns det indikationer på att man satt utrustning invändigt. Det syns inte alls utifrån och då är man som kund chanslös. Det är en ny teknik som inte går att upptäcka utifrån.

Två misstänkta är gripna

Hittills har två misstänkta gripits i Ungern. Med sig hade de 108 kopierade kort, många från den senaste attacken i Malmö.

Tidigare har utländska ligor pekats ut vid skimning. Men enligt polisen finns det nu sannolikt kopplingar till personer i Sverige.

Utredningen rullar nu vidare i samarbete med Europol.

SÅ SKYDDAR DU DIG NÄR DU TANKAR

 Använd aldrig kreditkort när du tankar. Skaffa ett bensinkort – ett kort som bara går att använda på macken i Sverige och som saknar kreditfunktion. Det är helt ointressant för en bedragare. Vill du inte ha ett bensinkort – tanka bara på bemannade stationer och betala i kassan.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet