Sommarens bästa boxar!

Till grillentill bufféntill fiskelyckantill minglet

NYHETER

Vi svenskar är bäst på boxar - och under sommaren håller vi låda mer än vanligt.

Härligt hemmas vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin har valt ut de bästa till grillen, buffén, minglet och fiskafänget.

Håll till godo!

5 bra tips om boxviner

Säg den box som håller för evigt. Kolla tappningsdatum och köp inte lådor som är mer än ett par månader gamla.

Hållbarheten på öppnade boxar varierar. Den är längre för smakrika, strävare röda viner än för lätta röda, rosé och vita. Vinet börjar förändras redan efter några dagar men det betyder inte nödvändigtvis att det blir sämre och absolut inte att det blir farligt eller odrickbart.

Men spara inte boxslattar mer än max ett par veckor. Frys i stället in i små skvättar och använd till såser och soppor.

Förvara öppnade boxar kallt. Även oöppnade lådor mår bra av att stå åtminstone svalt.

Häll gärna upp lådvinet i en karaff eller snygg flaska. De flesta unga viner mår bra av att luftas. Vita viner på låda är dessutom hårdare svavlade (för hållbarhetens skull) än de på flaska. Dekantera så försvinner svavelpustarna fort.

Ulrika Karlsson, Camilla Settlin