Dagens namn: Urban
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Dog av ny nätdrog

18-åringens syster: Övertygad om att det var DXM som dödade Stefan

”MÖRDARNA MÅSTE STOPPAS” Stefan, en av de döda 18-åringarna i Skelleftehamn, misstänks ha dött av den nya, lagliga nätdrogen DXM. ”Mördarna måste stoppas”, säger hans syster. ”MÖRDARNA MÅSTE STOPPAS” Stefan, en av de döda 18-åringarna i Skelleftehamn, misstänks ha dött av den nya, lagliga nätdrogen DXM. ”Mördarna måste stoppas”, säger hans syster. Foto: FREDRIK HOFGAARD

Pappan hittade sin son Stefan och hans flickvän i sängen – döda.

Polisen misstänker att den lagliga drogen DXM tog deras liv.

– Mördarna på internet måste stoppas, säger Stefans storasyster Isabelle.

Utanför parets lägenhet i Skelleftehamn har någon ställt blommor och levande ljus.   Utanför parets lägenhet i Skelleftehamn har någon ställt blommor och levande ljus. Foto: FREDRIK HOFGAARD

De var förälskade. Nyförlovade. Hade nyss flyttat ihop i Skelleftehamn utanför Skellefteå.

Stefan och hans flickvän blev bara 18 år gamla.

– Sista gången jag träffade min bror var förra måndagen. Jag hjälpte honom flytta in i den nya lägenheten. När vi skildes åt sa jag: ”Vi hörs.” Han sa: ”Det gör vi.” Men vi hördes aldrig igen, säger Isabelle.

Torsdag 13 mars gick ungdomarnas pappor och Stefans farfar in i lägenheten – oroliga efter att de inte fått kontakt med ungdomarna på två dagar.

– Pappa hittade dem i sängen, sida vid sida. De såg fridfulla ut, som att de sov. Han ropade Stefans namn, han gick fram till deras döda kroppar och försökte få liv i dem, säger Isabelle.

”Jag skrek rakt ut”

Fastern ringde Isabelle. Sa att pappa var på väg i ambulans till sjukhuset med Stefan, att de inte visste om han levde.

– Jag sprang in på sjukhuset, in i min pappas famn. Han sa: ”Jag är ledsen. Din bror har slutat andas. Han finns inte mer.” Jag skrek rakt ut och föll ner på golvet. Jag tänkte bara: ”Varför, varför, varför?”, säger hon.

– Det var som att en del av mig dog. Vi har alltid varit så tajta. Min bror var världens finaste människa, en begåvad kille som ville bli designer. Han var mitt allt.

Orsaken inte fastställd

Stefan hade på sista tiden mått dåligt och haft sömnproblem efter en serie traumatiska händelser. Men han var samtidigt lycklig över lägenheten som han flyttat in i med sin älskade.

– Det var inte likt Stefan och hans flickvän att söka sig till droger, de kan av misstag ha tagit en drog som blev deras död, säger Isabelle.

Det kommer ta veckor innan den rättsmedicinska analysen är klar och dödsorsaken kan fastställas.

– Ännu har vi inga fakta, men det finns misstankar om att det handlar om DXM, säger Kjell Pettersson vid Skellefteåpolisen.

Samtidigt misstänker

polisen att den lagliga drogen kan ha tagit ytterligare två ungdomars liv denna månad.

I Norrbotten och Stockholm har en 17-åring och en 20-åring hittats döda under liknande omständigheter.

– Vi jämför med de fallen för att se om det finns ett samband, säger Lars Persson vid Skellefteåpolisen.

Stefans familj är dock säker.

– Jag är övertygad om att det var DXM som dödade min bror. Det är fruktansvärt att det får finnas internetsidor som säljer sånt där, säger Isabelle.

”Vi får inte blunda”

Stefans storasyster vädjar nu därför till polis och politiker:

– Vi får inte blunda längre. Polis och politiker måste ta tag i det här. Se till att såna här droger inte är lagliga längre, och att internetsidorna som säljer inte får existera. Mördarna på internet måste stoppas innan ännu en ung människa dör.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet