Dagens namn: Linus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Jag skakade som ett löv”

Unga svenskar drabbas hårt av svininfluensan 

Emy Borg, Maria Kihlberg, Lucia Lorenzen och Julia Källberg.   Emy Borg, Maria Kihlberg, Lucia Lorenzen och Julia Källberg.

    Här är svenskarna som drabbats av svininfluensan.

De flesta är unga och friska.

Unga människor utsätter sig för störst smittorisk – samtidigt som de verkar få svårast symptom.

Enligt Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet (SMI), kan tidigare epidemier hjälpa de äldre.

– Var man sjuk i influensan i slutet av 40- och 50-talet kan man ha utvecklat något slags immunitet, men det är inte säkert, säger hon.

Främsta smittohärden: Utlandsresor.

KLICKA PÅ GRAFIKEN FÖR STÖRRE VERSION   KLICKA PÅ GRAFIKEN FÖR STÖRRE VERSION    SKÅNE

Redan efter tredje dagen på Cypern drabbades de 17-åriga kompisarna Emy Borg, Maria Kihlberg, Lucia Lorenzen och Julia Källberg av svininfluensan. På Napa Olympic hospital i Ayia Napa satt de i karantän i en vecka i väntan på provsvaren.

– Vi hade kraftig hosta allihop och jag hade tryck över öronen. Vi låg i en sjukhussäng i en hel vecka och blev så svaga att vi till slut fick svårt att gå, säger Emy.

Tjejerna är nu friska.    STOCKHOLM

Ali Adham, 25, kom nyligen hem från semesterresan på grekiska Zakynthos. Både han och 24-årige kompisen fick svininfluensa och är fortfarande krassliga.

”Jag vaknade med huvudvärk och kroppen bara skakade, när vi kom till Sverige åkte vi raka vägen till akuten.”    BÅSTAD

En yngre sommarvikarie på byggföretaget Lindab i Grevie insjuknade i svininfluensa förra veckan. Mannen har varit hemma under inkubationstiden, men är nu frisk och tillbaka på jobbet, enligt personalchefen Anders Persson. Fler anställda på företaget som har varit sjuka har testats, men det har bara visat sig vara vanliga förkylningar.    GÖTEBORG

Fem ungdomar på fotbollsturneringen Gothia cup,i Göteborg, bär på smittan.

– De har isolerats från de andra deltagarna och är inte längre med i turneringen, säger Per Follin, biträdande smittskyddsläkare vid Västra götalandsregionen.

I Gothia Cup deltar 34 000 fotbollsspelande ungdomar mellan 11 och 19 år.    NORRKÖPING

Den smittade 22-åringen från Östergötland är ett av de hittills allvarligaste fallen i Sverige. I fredags konstaterade läkarna att ”förkylningen” var svininfluensa. Troligen har mannen fått viruset av en vän som bar på smittan när han kom hem från en utlandsresa. 22-åringen kan inte andas själv och vårdas i respirator på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt.    MALMÖ

Sedan förra veckan vårdas en 21-årig kvinna för svininfluensa på intensiven på ett sjukhus i Tel Aviv. Även modern smittades under Israel-resan, men hennes symptom är inte lika allvarliga. Dottern andas genom en respirator.

Enligt hennes läkare ska tillståndet under gårdagen ha förbättrats något.

– Nu hoppas vi att det går åt rätt håll, säger pappan.Jens Lekman.   Jens Lekman.     GÖTEBORG

Musikern Jens Lekman drabbades av svininfluensa i slutet på juni på väg hem från sin Sydamerikaturné. ”Jag plockade hem ett sista minne från Sydamerika, det kallas H1N1-viruset” skrev han på sin blogg den 27 juni. Han började må dåligt på flygplanet hem. ”...jag hallucinerade av feber och skakade som ett löv” skriver han. I tio dagar satt han i karantän i sitt hem men nu har han tillfrisknat.    VÄSTERÅS

Hashar Goran, 21, är övertygad om att han smittades av en annan kille på semestern på Cypern. Men inte förrän hemma i Sverige fick han beskedet.

– Jag var matt i hela kroppen och kallsvettades. Jag hade alla symptom: förkyld, ont i halsen och ont i hela kroppen.

Efter en vecka var Hashar frisk igen.

Pierre Åsman.   Pierre Åsman.     Pierre Åsman, 27, GÖTEBORG

Det var under semesterresan på Cypern förra veckan som Pierre började känna sig krasslig. Han fick ont i halsen, bihålorna var täppta och han fick hög feber. Först hemma på sjukhuset i Göteborg fick han veta att det var svininfluensan. Nu lever han isolerad hemma i lägenheten och träffar inte någon annan än en kompis som levererar mat till dörren.Malin Ljung och Andreas Lärkfeldt.   Malin Ljung och Andreas Lärkfeldt.     Malin Ljung, 25, & Andreas Lärkfeldt, 27, STOCKHOLM

Det som var tänkt som en partyresa slutade med att kompisarna fick svininfluensa.

– Jag satt inne och frös och svettades om vartannat, berättar Malin.

Kompisarna delade vattenflaska och bodde tillsammans på Cypern.

Båda fick hög feber, men är friska nu.

Andreas uppskattar att 80 till 90 personer var på sjukhuset med anledning av svininfluensan när han var där.

– Men många gick ut och festade ändå fastän de visste att de hade viruset, säger han.

Sammanställning: Kristina Ohlsson
Läs mer
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet