Nu blir svensk sallad gödsel

Skånska odlare slängde 1 500 ton på två veckor – för att minska förlusterna

Foto: Foto: Krister HANSSON
prisdumpning Ulf Danielsson, odlare från Velline, gör en förlust när han säljer sin svenska sallad. Anledningen: överproduktion av sallad i Holland dumpar priserna. Nu plöjs 1 500 ton svensk sallad ner i den skånska myllan.
NYHETER

Tre miljoner salladshuvuden poppade upp ur den skånska myllan.

Och plöjdes ner lika fort igen.

Allt för att ryssarna har det knapert – och holländarna pressar ner priserna.

– Konsumenterna och butikerna måste värna om våra svenska produkter, säger odlaren Ulf Danielsson i Vellinge.

Marit Paulsen (FP) upprörs över kasserad sallad.

I våras korades han till Årets företagare i kommunen. Nu går han på knäna.

– Vi tvingas sälja salladen för halva priset mot vad det kostar att producera den. Varje sålt salladshuvud är en förlust.

– Men jag tänker kämpa för mer svensk sallad i butikerna.

Han är en av 70 odlare som är knutna till Sydgrönt i Helsingborg.

– Ett tjugotal av våra medlemmar har det extremt svårt. Ofta handlar det om mindre familjeföretag, säger företagets vd Ted Stenshed.

Vill slippa kostnader

Att skörda, paketera och transportera salladen är en dyr del i produktionen. För att slippa de kostnaderna väljer nu många odlare att plöja ner salladen igen och minska förlusterna.

De senaste två veckorna har de skånska odlarna tvingats plöja 1 500 ton sallad – ungefär tre miljoner salladshuvuden.

– Problemet för odlarna är att holländarna i år har en stor överproduktion av sallad. De exporterar annars till Ryssland och andra östländer, men i år är ekonomin där sämre och konsumenterna avstår från sallad, säger Ted Stenshed

– I stället säljer holländarna sin sallad till Sverige och Danmark till låga priser och tränger undan den svenskodlade salladen.

Marit Paulsen (FP), vice ordförande i Europaparlamentets jordbruksutskott, blir upprörd när hon hör om den nerplöjda salladen.

”Det är ju hemskt”

Nu uppmanar hon konsumenterna att köpa svenskt.

– Det är ju så inne med närproducerade livsmedel. Men det verkar som vi konsumenter säger en sak och gör en annan. Det borde vara en skyldighet för alla att köpa närproducerat.

– Det är så kort tid vi har svenskodlat, då ska vi utnyttja det.

Men om affären inte har svenska produkter utan i stället saluför utländska som är billigare i inköp?

– Då får man bråka med handlaren! Det är inte han som bestämmer vad jag ska äta. Han får ge mig vad jag som konsument vill ha.

Marit Paulsen hoppas att de svenska salladsodlarna kan gå samman.

– Det är ju hemskt att de tvingas förstöra sina fina produkter, säger hon.