Dagens namn: Alf, Alvar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

’Hur många liv är det värt?’

Jan Guillou till attack mot regeringen: Ingen förstår varför Sverige är i krig

kriga eller inte? Två svenska soldater har omkommit i kriget i Afghanistan. Frågan om Sverige bör ha   kriga eller inte? Två svenska soldater har omkommit i kriget i Afghanistan. Frågan om Sverige bör ha

Svenska soldater strider i Afghanistan.

– Nödvändigt, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

– Galenskap, säger debattören Jan Guillou.

Försvarsminister Sten Tolgfors försvarar beslutet att skicka soldater till kriget i Afghanistan.   Försvarsminister Sten Tolgfors försvarar beslutet att skicka soldater till kriget i Afghanistan.

Sverige har haft soldater på plats i Afghanistan sedan januari 2002.

Den senaste tiden har de varit inblandade i flera dödliga strider.

Under hösten anländer fler svenskar och till årsskiftet kommer runt 500 stycken att vara på plats.

– Det stör mig när vissa påstår att det svenska bidraget inte gör nytta. I dag har fler afghaner tillgång till sjukvård, två miljoner flickor går i skola och om några veckor hålls demokratiska val, säger Sten Tolgfors (M).

Två svenskar döda

Hittills har Sveriges närvaro i Afghanistan kostat två svenskar livet.

– Sverige är i krig för första gången på 200 år och ingen kan säga varför. Vad vill vi uppnå och hur många svenska liv är insatsen värd?, säger Jan Guillou.

Enligt honom är regeringens besked om motiven föga trovärdiga.

– Från början gällde kriget att slå ut terroristbaser och fånga Usama bin Ladin. Efter det har krigsmålet varit att befria den afghanska kvinnan.

”Vill befria kvinnor”

– I sig är det ett ädelt motiv. Men om vi ville befria kvinnorna borde vi ha invaderat Saudiarabien.

Jan Guillou säger att den svenska insatsen är ett misslyckande och att det inte finns någon debatt eftersom opinionen tiger.

– Det har länge funnits en vänta-och-se-strategi hos militären som lett rakt åt helvete. Nu har den afghanske presidenten vädjat om att masslakten av civila måste sluta. Inte ens Sten Tolgfors vet hur man ska vinna kriget. Och frågar man honom kommer han bara med massa svammel som svar.

Men enligt Sten Tolgfors är det rätt att Sverige har stridande förband på plats.

– Det är många krafter som vill förstöra alla former av demokrati inför det kommande valet så det är viktigt att vi står emot.

Hur länge kommer Sverige vara kvar?

– Jag kan inte svara på det. Och även om jag kunde skulle jag inte göra det. Att sätta ett slutdatum vore som att säga till extremisterna att om ni bara håller ut lite till så har ni klarat det.

Sten Tolgfors säger att situationen i Afghanistan även påverkar säkerheten i Europa i form av terrorism och narkotikahandel.

– Många terrordåd har haft kopplingar till Afghanistan. Och den tidigare regimen var en diktatur. Civilbefolkningen avrättades och kvinnor saknade rättigheter. Insatsen kostar oss ungefär en miljard kronor per år men det är viktigt att vi är där.

”Stöd hos svenskar”

Enligt honom finns det även ett stort folkligt stöd bland svenskarna.

– Det har visat sig i flera undersökningar. Nu har vi dessutom öppnat en ambassad i Kabul och ökar gradvis vårt bistånd.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet