Jordskredsseger för nejsidan

Klar majoritet röstade nej till euron

NYHETER

Det blev en jordskredsseger för nejsidan i söndagens EMU-val

56,1 procent av väljarna sa nej.

41,8 procent sa ja.

– Jag hade naturligtvis hoppats på något annat, sa statsminister Göran Persson i en kommentar.

– På lång sikt innebär det här vi sämre möjligheter än vad vi hade haft annars. Men det svenska folket var informerat om detta men har valt att rösta emot. Det beslutet ska vi respektera.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi var överraskad över den förkrossande nejsegern.

– Jag var inte beredd på ett så stort nederlag. Det här var värre än vad jag hade väntat mig. Svenskarna verkar inte vilja närma sig EU, sa han i en kommentar.

Kronan försvagades

Att det skulle bli en seger för nej-sidan stod klart redan vid åttatiden, då SVT:s stora vallokalsundersökning presenterades vid åttatiden.

Valrapporterna fick den svenska kronan att försvagas. På Danske Bank handlades kronan vid 21-tiden kring 9:20 mot euron, vilket är 9-10 öre mer än vid stängningen i fredags.

-Det är en ganska lindrig reaktion hittills vilket tyder på att ett nej var väntat, säger Pär Magnusson, analytiker på Danske Bank i Köpenhamn.

-Men det är fler och fler som handlar. Förutom svenska storbanker handlar även brittiska och amerikanska affärs- och investmentbanker. Och en betydligt större handel kommer i gång i morgon.

Magnusson räknar heller inte med några kraftiga reaktioner när räntehandeln kommer i gång på måndagen.

Rekordmånga poströstade

Valdeltagandet var högt i folkomröstningen - hela 80,9 procent.

Och poströstningen slog rekord. Fram till i fredags hade 1,8 miljoner av de 7,1 miljoner röstberättigade personer poströstat.

Precis som i EU-valet för nio år sedan var det i Norrland som nejet rungade allra tydligast i EMU-omröstningen.

I Jämtland fick nejsidan hela 77 procent av rösterna och i Västerbotten 72 procent, medan det i Norrbotten var 70 procent som tycker att Sverige inte ska införa euron som valuta.

-Tillväxtsverige säger tydligt ja, klassiskt socialdemokratiska områden säger tydligt nej och glesbygden säger mycket tydligt nej, sa Carl Bildt när han kommenterade valutgången.

Fredrik Rundkvist, TT