SD ökar – kan bli vågmästare

Jimmie Åkesson: Den här utvecklingen har vi väntat oss

Resultatet av Aftonbladets och United Minds undersökning. Klicka för större bild!
NYHETER

Sverigedemokraterna är större än någonsin och blir vågmästare i riksdagen.

Det visar Aftonbladet/United Minds väljarbarometer.

– Den här utvecklingen har vi väntat oss, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Foto: Lotte Fernvall
Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna ligger på 5,6 procent i den nya undersökningen, en ökning med 1,5 procentenheter sedan julimätningen.

– Vi räknar med att vi kommer att gå ganska starkt till valet. Vårt mål är att hamna på sex, åtta procent och detta är en bit på vägen. Det är högsta siffran något institut någonsin givit oss, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Byter från PP till SD

Partiets framgång hänger förmodligen samman med att Piratpartiet backat rejält.

– Jag kan tänka mig att en del unga manliga proteströstare gått tillbaka från Piratpartiet till Sverigedemokraterna, nu när Piratpartiet uppmärksammats mindre under sommaren, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Han konstaterar att opinionsundersökningen kan ha påverkats av att den gjordes i semestertider.

– SD:s väljare tillhör ofta grupper som inte reser så mycket och under sommaren finns det en risk att man får tag i fler människor som inte rör på sig. Den typen av problem hanterar vi ganska bra med våra urvalsmetoder, men det kan bli lite osäkert.

”Satsar på kyrkovalet”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är mycket nöjd.

– Vi gjorde en stark kampanj inför EU-valet och syntes en del i medier då. Det är väl främsta orsaken till att vi ökar nu. Nu kommer vi att satsa på kyrkovalet, bland annat med en kampanjtidning i miljonupplaga. Vi kommer också att försöka rekrytera lokalt, så att vi slipper tomma stolar i kommunfullmäktige efter valet.

Han räknar med att bli vågmästare och samarbeta med något av blocken i riksdagen, vilket Mona Sahlin sagt blankt nej till.

– När regeringsmakten står på spel tror jag alla partier är beredda att prata med oss, säger Åkesson.

KD utanför riksdagen

Undersökningen visar att oppositionens ledning över de borgerliga minskar, Socialdemokraterna ligger nu under 30 procent.

Dessutom hamnar både Kristdemokraterna och Piratpartiet utanför riksdagen. Efter Sverigedemokraterna ökar Folkpartiet mest.

FAKTA

Partiernas kommentarer:

Moderaterna 26,3 procent (– 0,5)

Per Schlingmann, partisekreterare:

– Valet står mellan två tydliga regeringsalternativ. Det är tydligt att det spelar stor roll för väljarna vilket inflytande Ohly och Eriksson får.

Folkpartiet 7,6 procent (+ 1,1)

Erik Ullenhag, partisekreterare:

– Sommarmätningar är alltid osäkrare än andra mätningar. Men allmänt sett kan man säga att vi känner oss stärkta av framgångarna i EU-valet.

Centerpartiet 4,6 procent (+ 0,1)

Anders Flanking, partisekreterare:

– Det är gott om opinionsmätningar, det finns de som visar bättre för oss. Men det som gäller är träget arbete för att göra ett bra valresultat.

Kristdemokraterna 3,6 procent (– 0,4)

Lennart Sjögren, partisekreterare:

– Mätningen visar stabilitet i opinionen under sommaren, eftersom det inte hänt mycket inom politiken. Men vårt parti ligger på en för låg nivå.

Socialdemokraterna 29,5 procent (– 1,9)

Ibrahim Baylan, partisekreterare:

– Man får ta opinionsundersökningar på sommaren med en nypa salt. Vår kongress ska fokusera på jobbfrågan, jag tror att den blir avgörande.

Vänsterpartiet 7,4 procent (+ 0,7)

Anki Ahlsten, partisekreterare:

– Det gick inte så bra i EU-valet, men vi känner att vi haft en positiv trend när det gäller inrikespolitiken. Jag är också glad att oppositionen leder.

Miljöpartiet 9,8 procent (– 0,2)

Magnus Johansson, sammankallande i partistyrelsen:

– Det är otroligt bra. Det är tydligt att uppgången vi sett sen tidigare håller i sig. Det passar oss bra, det är nästan det dubbla mot valresultatet.

Sverigedemokraterna 5,6 procent (+ 1,5)

Jimmie Åkesson, partiledare:

– Den här utvecklingen har vi väntat oss. Vårt mål är sex – åtta procent. Detta är en bit på vägen och den högsta siffran något institut givit oss.

Piratpartiet 2,9 procent (– 1,3)

Rick Falkvinge, partiledare:

– Även om det naturligtvis är trist att vi backar så ligger vi på inflygningsbanan till riksdagen. Vi har ett år på oss att visa vad vi går för.

ARTIKELN HANDLAR OM