”Våldtäkt? Det liknar mer en ordningsförseelse”

Kammaråklagarens uttalande väckte snabbt starka reaktioner

NYHETER

Kvinnan säger nej 

– mannen genomför samlag ändå.

Våldtäkt?

Inte enligt kammar-åklagare Rolf Hillegren, 66.

– Våldtäkt utan våld är ju en konstighet, säger han.

I en artikel om rättspraxis kring våldtäktsfall i gårdagens Svenska Dagbladet sa Rolf Hillegren:

– Tar man en kvinna och en man som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, och mannen kör ändå. Visst är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.

Uttalandet väckte snabbt reaktioner bland politiker och i bloggvärlden – bland annat från V-ledaren Lars Ohly och MP:s språkrör Peter Eriksson.

”Vilja att missförstå”

Rolf Hillegren, som arbetar vid Stockholm citys åklagarkammare, står för vad han sagt – men menar att många vill feltolka honom:

– Ska man bli missförstådd ska man uttala sig om våldtäkter. Viljan att missförstå från de som hyser en annan uppfattning är väldigt stor på det området, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt utvecklar Rolf Hillegren sin syn på lagstiftningen som han anser är fel:

– Vad jag menade var ju det fallet där mannen i ett pågående förhållande inte accepterar kvinnans nej samtidigt som hon inte gör minsta motstånd. Där har man ju från visst håll velat att det beteendet ska inrymmas i våldtäktsbegreppet.

”Jag blir mörkrädd”

– Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr, M, har länge kämpat för skärpt lagstiftning kring våldtäkter och blir mycket upprörd över åklagarens uttalande. Hon befarar att det kan få offer att inte våga anmäla.

– Jag blir mörkrädd. Det är ju det här som vi hela tiden slåss mot, fördomarna om vad som är en riktig våldtäkt och inte, säger hon.

FAKTA

Röster om Hillegrens uttalande

Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot (M):

– När han uttalar sig så här tror jag att vi riskerar att tjejer, och killar för den delen, inte anmäler därför de uppleverinte att de har blivit utsatta för en våldtäkt. Men det är precis lika mycket ett övergrepp som att bli överfallen.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och ordförande för Folkpartiets kvinnoförbund:

– Det är fruktansvärt det han säger, en våldtäkt är alltid en våldtäkt. Det spelar ingen roll om du våldtas i eller utanför familjen. När en åklagare gör ett så puckat uttalande riskerar vi att än fler personer inte vågar anmäla.

Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet:

– Det är fullständigt horribelt, det han gör är att ifrågasätta den lagstiftning som vi beslutade om 2005. Då skärpte vi straffen och tog in fler sexuella övergrepp i begreppet våldtäkt. Vi gjorde det svårare att komma undan när offret är berusat, sover eller av andra skäl inte kan göra motstånd. Han har en mycket konstig inställning till övergrepp.

Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet:

– Det är den här inställningen som ibland finns inom åklagarmyndigheten och polisen som är orsaken till att vi inte reder ut så många våldtäktsmål. Det visar att man inte tar särskilt allvarligt på frågan och inte förstår att det rör sig om ett allvarligt brott.

Anders Perklev, Riksåklagare:

– Jag utgår från att Hillegren har uttryckt det här som en synpunkt på hur lagstiftningen är utformad. Det är många jurister som har olika uppfattning om hur den ska se ut och vad våldtäktsbegreppet ska innefatta. Däremot ställer jag mig inte bakom det här uttalandet på något sätt, det står för honom själv.

ARTIKELN HANDLAR OM