Äldste sonen tar över Ikea

Kamprad förbereder maktskiftet på Ikea

Foto: RICKARD NILSSON
Tronarvingen Enligt Johan Stenebos bok ”Sanningen om Ikea” kommer Ingvar Kamprads äldste son Peter ta över möbeljätten.
NYHETER

Ingvar Kamprad äldste son Peter kommer ta över Ikea.

Det hävdar den mångårige medarbetaren Johan Stenebo i sin bok ”Sanningen om Ikea”.

Foto: LOTTE FERNVALL
Ingvar Kamprad.

Stenebo har, som Aftonbladet berättade i går, efter 20 år på nyckelposter inom företaget skrivit en bok som ger en unik inblick i koncernen. En bok som ges ut av ICA-förlaget och släpps i september.

I den hävdar han att det är bestämt att Peter Kamprad tar över befälet den dagen hans far dör.

Ingvar Kamprad själv avslöjade detta 2002 i en intervju i den brittiska affärstidningen Financial Times, men har på senare år varit betydligt mer kryptisk och vag då han fått frågor om successionen.

Har förberett i tio år

Han ska ha börjat förbereda maktskiftet i början på 2000-talet genom att placera Peter, Jonas och Mathias i företagets alla viktiga styrelser.

Något som enligt Stenebo gjort koncernens toppchefer nervösa – vissa befarar att trion kommer bli svår att samarbeta med, andra är rädda för att få sparken.

Enligt författaren behärskar bröderna bara brottstycken av verksamheten och har bara vaga uppfattningar om de övergripande frågorna.

På möten ska fadern dessutom ha skällt ut sina söner för att de alltid gör så dåliga aktieaffärer.

Så här beskriver Johan Stenebo bröderna:

??Peter, 45. Bor med sin danska fru och deras två barn i Bryssel. Han ska ha kraftigt temperament och sakna ledarskapsförmåga.

Peter kopierar sin far in i minsta detalj – mimiken, gången, skrattet, dyslexin. Pekas i boken ut som smårasistisk.

??Jonas, 43. Bor i London med iransk fru och barn. Utbildad inom och intresserad av design. Har designat ett handfull möbler inom Ikea, som dock inte blivit försäljningsframgångar.

Jonas är inbunden och sägs vara nöjd med att underordna sig Peter.

?Mathias, 40. Har barn men är separerad från modern. Den enda i familjen som avslöjats med rikemansfasoner. Bodde tidigare i ett hus i London som han under lågkonjunktur försökte sälja för motsvarande 25 miljoner kronor, vilket den brittiska tabloidpressen gjorde sig lustig över.

Slog sönder kroginredning

Mathias, som tidigare varit vd för Ikea Danmark, påstås leva ett ungkarlsliv med krogbesök och damer. Ska enligt en ”högt placerad kollega” ha slagit sönder inredningen på en krog i Köpenhamn för en tid sedan, vilket tystades ner. Ikea betalade för skadegörelsen.

Fotnot: Ikea vill inte kommentera ”Sanningen om Ikea” innan boken är publicerad.